Untitled timeline

Main

Tractat de Fontaineblau

1807

Es el tractat que van asignar España i França pel qual acordaven envair i repartir-se Portugal.
Napoleó no va respectar el tractat ja que el seu objectiu també era controlar Espanya.

Les cors de Cadis i la constitució del 1812

1812

Al 1808 a l'inici de la guerra del francés es va crear la junta suprema central amb l'objectiu d'unificar les diverses juntes provicionals. L'any 1810 la junta SupremaCentral va provocar les corts a Cadis on hi van participar dos grups molt diferents:

  • Els liberals -> Seguidors de les reformes que havia portat la Revolució Francesa

  • Els servils --> Els que volien tornar a l'àntic règim, sota el regnat de Ferran VII.

El regnat de Ferran VII

1814

El tractat de Valencpay, signat al 1813 va posar fi a la guerra contra orn i va suposar un retorn a l'àntic règim, amb Ferran VII al tro espanyol.
Ferran VII invalideix la constitució de 1812 i totes les resolucions preses a les Cors de Cadis.

Trienni Liberal

1820

L'any 1820 el pronunciament del liberal Rafael de Riego a Cabezas de San Juan va aconseguir restablir la constitució del 1812. El rei es va veure obligat a acceptar-la i a convocar les corts, així es va iniciar un període de 3 anys en el qual van generar els liberals.

La dècada omniosa

1823

La intervenció de la Santa Aliança va suposar l'inici d'un segon període absolutista que va durar 10 anys.
Més endevant Ferran VII va intentar moderar l'absolutisme, aixi doncs els apostolics van començar a veure el monarca Carles Maria Isidre com un bon condidat per al tro espanyol.

El regnat d'Isabel

1833

L'any 1833 va morir Ferran VII al estament el monarca va establir que cedia la corona a la seva filla Isabel i que fins que no fos major d'edat, la regència era per la seva mare, Maria Critina. Carles s'autoproclama rei.

El Triomf Liberal

1835

L'any 1835 van anomenar cap de govern a Mendizábal. Va dur a terme diverses reformes com l'anistament de l'exèrcit o a la demortització eclesiàtica per la qual les terres que pertenyien a l'esglesia es posaven a la venta a través d'una subnosta pública.

La dècada moderada

1845

Davant l'exili d'Espartero, Isabel II, que només tenia 13 anys va ser declarada major d'edat i proclama reina i va donar el poder als moderats, va jugar un paper clau el general Navaez, el president intermiten del govern entre el 1844 i 1851. Es va aprovar la constitució al 1845

El bienni progresista

1854

Després del pronunciament de Vicalvaro es va iniciar un període progresista on van governar Espartero i donell. Es va aprovar la desmortització general, treien terres al clergat i es posen a la venta. També s'aprova la llei dels ferrocarrils

El sexenni democràtic

1868

El descontentament del poble i la pèrdua de credibilitat de la Reina Isabel II va provocar que l'any 1868 tingués lloc l'anomenada revolució gloriosa amb l'objectiu d'acordar amb la monarquia i assolir un sistema democràtic.

La primera república espanyola

1873

Aquesta república causa conflictes. Els republicans estaven dividits en dos bàndols:

  • Republicans federals
  • Republicans unitària