Untitled timeline

Main

Tractat de Fontaineblau

1807

L'any 1807 Espanya i França havien signat el tractat de fontainebleau pel cual acordaven envair i repartir-se Portugal. Però l'objetiu de Napoleó era controlar també Espanya. Així, un cop signat el tractat, les tropes franceses van entrar a Espanya i és van instalar en zones on no s'avia acordat que s'establessin.

Es rebela Madrid per l'ocupació francesa

1809

El rei Carles IV abdica i el poder va passar a al seu fill Ferran VII,però Napoleó el pressiona perquè abdiques i col•loca al seu germà Josep Bonaparte al tron espanyol. La població madrilenya,enfadada per l’ocupació francesa és va amotinar contra les forces napoleòniques. Els espanyols estaven dividits entre 2 bàndols:

Constitució de Cadis

1812

El rei Carles IV abdica i el poder va passar a al seu fill Ferran VII,però Napoleó el pressiona perquè abdiques i col•loca al seu germà Josep Bonaparte al tron espanyol. La població madrilenya,enfadada per l’ocupació francesa és va amotinar contra les forces napoleòniques. Els espanyols estaven dividits entre 2 bàndols:
-Els contraris a les forces franceses,anomenats patriotes.
-Els seguidors del monarca francès Josep Bonaparte,anomenats afrancesats.

Tractat de Valencpay

1813

El tractat de Valencpay signat al 1813 va posar fi a la guerra contra Napoleó i va suposar un retorn a l'Àntic Règim amb Ferran VII al tro espanyol.
Ferran VII invalideix la Constitució de 1812 i totes les resolucions preses a les Corts de Cadis. A causa de les decicions de Ferran VII els liberals van protagonitzar diverses reclamacions per demanar el restabliment de la constitució.

Regnat de Ferran VII

1814

Trienni Liberal

1820

L'any 1820 el pronunciament del liberal Rafael del Riego (un militar) a Babezas de San Juan (sevilla) va aconseguir restablir la constitució del 1812. El rei es va veure obligat a acceptar-la i va convocar les corts, així es va iniciar nombrosos aixecaments absolutistes als quals el mateix monarca va demanar suport.

Congrés de Verona, La santa aliança

1823

El 1823, al congrés de Verona, la Santa Aliança ( Unió Religiosa d'Àustria, Rússia i Prússia per defensar l'Àntic Règim va decidir intervenir a Espanya. Aquest mateix any, les tropes franceses, conegudes com el CENT MIL FILLS de Sant Lluis, van entrar del país i van restablir l'absolutisme.

La dècada Ominosa

1824

L'intervenció de la Santa Aliança va suposar l'inici d'un segon període absolutista que va durar 10 anys.
Van perseguir i executar als liberals per aix+o molts van marxar a Gran Bretanya.
Més endevant, Ferran VII va intentar moderar l'absolutisme, així doncs els apostòlics van començar a veure el monarca Carles Maria Isidre com a un bon candidat per al tro espanyol.
Espanya es va tornar a veure dividida:
- Els absolutistes donaven suport a l'infant Carlins
- Els liberals a Isabelins

Pragmàtica Sanció

1830

Al 1830 hi va haver la Pragmàtica Sanció per invalidar la llei sàlica i Carles Maria Isidre no l'accepta ja que ell vol ser el successor, ja que quan Isabel va néixer la llei Sàlica encara era vigent.
Es per això que Ferran VII s'apropa als liberals i els recolza.

Regnat D'Isabel

1833

L'any 1833 va morir Ferran VII al estament, el monarca va establir que cedia la corona a la seva filla Isabel i que fins que no fos major d'edat, la regència era per la seva mare, Maria Cristina.

El triomf liberal

1834

Durant els anys que va durar la Guerra Carlina, Maria Cristina va ser la reina regent. L'any 1834 es va aprovar l'Estatut Reial que era una carta on s'aprovaven uns drets pel poble espanyol. Es van fer unes cortes i es va quedar dividida en dos cambres:

  • Procerents
  • Procuradors

Anomenen cap de govern Mendizobal

1835

L'any 1835 van anomenar cap de govern a Mendizabal. Va dur a terme diverses reformes com l'anistament de l'exèrcit per la qual les terres que pertenyien a l'esgésia es posaven a la venta a través d'una subnosta pública.

Bienni Progresista

1854

Després del pronunciament de Vicàlvaro es va inciar un període progressista on va governar Espartero. Es va aprovar la desmortització general. Treien terres al clergat i es posen a la venta. També s'aprova la llei dels ferrocarrils que diu que s'expendirà el Ferrocarril per tot Espanya.

Sexeni Democràtic

1868

El descontentament del poble i la pèrdua de credibilitat de la Reina Isabel II va provocar que l'any 1868 tingués lloc l'anomenada Revolució Gloriosa amb l'objectiu d'acordar amb la monarquia i asolir un sistema democràtic.
Aquesta revolució va ser liderada pels generats Serrano i Prim va rebre l'ajuda de la població i van obligar a Isabel II a exiliar-se a França.

La primera república espanyola

1873

Aquesta república causa conflictes. Els republicans estaven dividits en dos bàndols:
- Repúblicans federals
- Repúblicans unitària

Per altra banda també estava la guerra de Cuba que provoca inestabilitat a la república. Hi havia aixecaments del moviment contonalista que pretenien establir una república federal.
A causa dels conflictes s'arriba a una república federal.