TEMA 5 - Espanya al segle XIX

Main

Espartero nou regent

1840

Finalitza la guerra amb el triomf dels Isabelins. Es signa el conveni de Bergara que esta signat pels generals Maroto (carlí) i Espartero (isabelí) que afirma l’acceptació de la reina.
Els progressistes estaven descontents del govern moderat i fan un pronunciament. Fet que fa que Maria Cristina renuncies a la regència i l’assumís el general progressista Espartero que també va ser el cap de govern. Espartero aprofundeix en al desamortització

Tractat Comercial

1842

Espartero firma el Tractat Comercial amb Gran Bretanya, que fa que es pugui entrar el tèxtil britànic sense pagar impostos. Això perjudica el tèxtil de Catalunya i provoca rebel•lions a Barcelona contra Espartero.

Exili d'Espartero

1843

Espartero és molt autoritari i perd el suport que tenia, en part pel bombardeig a Barcelona quan aquesta es rebel•la.
Moderats i algun progressista fan un aixecament que obliga a Espartero a exiliar-se.

Dècada Moderada

1844 - 1854

Amb la marxa d’Espartero, Isabel II amb 13 anys esdevé reina i dóna el poder als moderats que governen durant 10 anys amb Narvàez com a president del govern.

• 1845- S’aprova una nova Constitució que és un retrocés, aquesta reforça el paper de la monarquia i nega el principi de la sobirania nacional, estableix el sufragi censatari, centrava l’administració...

• 1854- A Vicálvaro (Madrid) succeeix la Vicalvarada que és una rebel•lió d’un grup de moderats manats per Narvaéz que no els agradava el funcionament d’aquest i s’ajunten amb els progressistes a fi d’acabar amb ell.

Bienni progressista

1854 - 1856

Els caps de govern són Espartero (progressista) i O’Donnell (moderat) amb més domini de progresistes.

• 1855- En economia hi ha una desamortització general, al capdavant hi havia el Ministre Madoz.
S’aprova la Llei de Ferrocarrils que diu que es comencin a construir vies ferroviàries per millorar la indústria.

• 1856- Degut a la crisi econòmica que patia Espanya Isabel II veu que el país no va bé i posa de nou al poder als moderats fins al 1866 (10 anys).
Al capdavant es van alternant el poder O’Donnell i Narváez.
La crisi s’agreuja i amb això es forma un descontent de la població i un desprestigi de la reina Isabel II.

Revolució Gloriosa

1868

L’objectiu era fer fora a Isabel II perquè el país no avançava i assolir un caire democràtic. Encapçalada pels generals Serrano (regent) i Prim (cap de govern), van rebre el suport de la majoria de la població i Isabel II es va exiliar a França.

Nova constitució

1869

Formació d’una nova Constitució més avançada i democràtica que aprovava una monarquia constitucional (que el rei tingués només el poder executiu), que el rei havia de ser triat per les corts i que aquestes tinguessin el poder legislatiu total.

Amadeu de Savoia nou rei

1870

Les corts van triar al príncep Amadeu de Savoia (progressista) com a nou rei. Tot i que els polítics progressistes el recolzaven, la resta de població (carlins, republicans, nobles, clergat i poble) no volien un rei estranger.

Abdicació de Savoia

1873

Savoia abdica perquè la població espanyola el rebutja. Aquest mateix dia les corts van proclamar la Primera República (febrer 1873 – desembre 1874).

  • El poder executiu estava en mans dels consell de Ministres i el poder legislatiu en mans de les corts Bicamerals.

  • Al proclamar-se hi ha conflictes:
    • Hi ha espanyols que volen una República federal (que estigui dividida en estats i cada un es governi a ell mateix) i d’altres que volen una República Unitària (un govern central que governi tot el territori).

• Moviments cantonalistes: volen aprofundir més la república federal.

• La Primera Guerra de Cuba (1868-1878) perquè vol independitzar-se.

  • Al juny es decideix ser una República federal en la qual hi ha 4 presidents de govern diferents: Figueras, Pi i Margall, Salmerón i Castelar.

Cop d'estat de Pavía

1874

Al gener, el general Pavía va dur a terme un cop d’estat i va dissoldre les corts. La República va passar a ser unitària manant el general Serrano al poder executiu. Serrano fa un govern autoritari, mana ell sol i imposa el que decideix.
Mentrestant els monarques borbònics conspiraven perquè el seu llinatge tornes a governar.

Cop d'estat de Martínez Campos

1874

Al desembre va tenir lloc un cop d’estat per part del general Martínez Campos a la ciutat de Sagunt i torna la monarquia borbònica amb Alfons XII, fill d’Isabel II com a rei.