Bob Marley

Events

Geboorte

06/02/1945

Robert Nesta Marley is geboren in St. Ann Parish, Jamaica. Bob Marley heeft reggaemuziek aan de wereld geïntroduceerd en is nog steeds een van de meest geliefde artiesten van het genre. De zoon van een zwarte tienermoeder en veel oudere, later afwezige blanke vader bracht hij zijn eerste jaren door in St. Ann Parish, in het landelijke dorp dat bekend staat als Nine Miles.

Eerste single van Bob Marley

1962

Een lokale producer, Leslie Kong, hield van Marley's zang en liet hem een ​​paar singles opnemen, waarvan de eerste "Judge Not" was, uitgebracht in 1962. Hij was niet goed als soloartiest, maar vond succes door de krachten te bundelen met zijn vrienden.

Begin van The Wailers

1963

In 1963 vormden Marley, Livingston en McIntosh de Wailing Wailers

Eerste single van The Wailers

01/1964

Hun eerste single, "Simmer Down", ging in januari 1964 naar de top van de Jamaicaanse hitlijsten. Tegen die tijd omvatte de groep ook Junior Braithwaite, Beverly Kelso en Cherry Smith. De groep werd populair in Jamaica, maar had het moeilijk om het financieel te maken. Braithewaite, Kelso en Smith verlieten de groep. De overige leden zijn een tijdje uit elkaar gedreven.

Verenigde Staten

10/02/1966 - 10/1966

Marley ging naar de Verenigde Staten waar zijn moeder nu woonde. Voor hij vertrok trouwde hij echter op 10 februari 1966 met Rita Anderson. Na acht maanden keerde Marley terug naar Jamaica. Met Livingston en McIntosh er opnieuw bij vormden ze de groep The Wailers.

Doorbraak

1972

De grote doorbraak van de Wailers ontstond in 1972, toen ze een contract bij Island Records bereikten. Marley verkocht in zijn loopbaan meer dan 20 miljoen platen, waardoor hij de eerste internationale superster is die uit de derde wereld komt.

Albums

1972 - 1981

Marley en zijn band maakten vele albums zoals Rastaman vibrition, Uprising en Survival, met verschillende hits

Verandering groep

1975

Voor hun volgende album, de Natty Dread uit 1975 , verlieten twee van de drie oorspronkelijke Wailers de groep; McIntosh en Livingston besloten om solo loopbaan als Peter Tosh en Bunny Wailer voort te zetten.Voor hun volgende tournee speelden de Wailers met I-Threes, een vrouwelijke groep wiens leden Marcia Griffiths, Judy Mowatt en Marley's vrouw, Rita, waren. De groep word nu Bob Marley & The Wailers genoemd.

Moordpoging

03/12/1976

Terug in Jamaica bleef Marley gezien als een voorstander van de People's National Party. En zijn invloed in zijn geboorteland werd gezien als een bedreiging. Dit kan hebben geleid tot de moordaanslag op Marley in 1976. Een groep gewapende mannen viel Marley en de Wailers aan tijdens hun repetities in de nacht van 3 december 1976.

Sterfte

11/05/1981

De muzikant wilde nog een laatst keer naar zijn geliefde Jamaica terugkeren. Helaas zou hij op 11 mei 1981 in Miami, Florida sterven en de reis niet kunnen voltooien.

Kort voor zijn dood had Marley de Order of Merit van de Jamaicaanse regering ontvangen. Hij kreeg in 1980 ook de Medal of Peace van de Verenigde Naties.