Geschiedenis Tijdlijn opdracht (Floris Beks)

Made by: Floris Beks

Events

Eerste Wereldoorlog

28 juli 1914 - 11 november 1918

Spartakisten proberen de macht te grijpen

November 1918 - Januar 1919

Communisten en andere revolutionaire proberen in Berlijn de macht te grijpen

Republiek van Weimar

1919 - 1930

In Berlijn is het zo onrustig dat over een nieuwe grondwet wordt vergaderd in het rustige plaatsje Weimar. Daar wordt besloten dat er een parlementaire democratie komt.

Verdrag van Versailles

June 1919

Dawesplan

1924

Met Amerikaanse leningen en investeringen gaat het weer beter met de Duitse economie

Verdrag van Locarno

5 Oktober 1925 - 16 Oktober 1925
  • De oud-soldaten uit WOI zijn in 1925 tevreden als hun vroegere generaal Von Hindenburg tot president wordt gekozen. Zo keert de rust terug. De regering van Stresemann erkent bovendien het Verdrag van Versailles in het Verdrag van Locarno (1925) en zal niet meer proberen Elzas-Lotharingen bij Duitsland te voegen. Duitsland lijkt in binnen- en buitenland op de goede weg, maar dan komt het jaar 1929.

Beurskrach

Oktober 1929

De aandelenbeurs op Wall Street stort in.

Hitler wordt rijkskanselier

30 jan 1933

De NSDAP wordt steeds groter. Als de zoveelste regering van de Weimarrepubliek mislukt, mag op 30 januari 1933 Hitler de leider van de regering, de rijkskanselier, worden.

Rijksdagbrand

27 Feb 1933

Door een brand in het Reichstag weet Hitler de macht naar zich toe te trekken

Eerste concentratie kamp

21 march 1933

In de politiek komt het autoritaire karakter van de nazi-leer tot uiting in het verbieden van alle politieke partijen en het opsluiten van tegenstanders. Daarvoor wordt al in maart 1933 een speciaal gevangenkamp gebouwd. Dit concentratiekamp van Dachau (bij München) is de eerste een reeks. Enkele van deze kampen worden tijdens WOII omgebouwd tot vernietigingskampen voor de Joden en anderen.

Machtigingswet

24 mar 1933

Het parlement neemt onder deze druk een wet aan die Hitler bijna alle macht geeft. Met deze machtigingswet verbiedt Hitler direct alle andere partijen en hebben hij en de NSDAP alle touwtjes in handen. De Weimarrepubliek is definitief ten einde. Nu kan Hitler datgene doen waarvan hij al jaren droomt: Duitsland het sterkste land van Europa maken en wraak voor het Verdrag van Versailles.

De Nacht van de lange messen

30 June 1934 - 2 jULY 1934

Dat de terreur ver kan gaan, merkt in juni 1934 zelfs Hitlers eigen knokploeg, de SA. Veel leden van de SA hopen dat Hitler hen zal belonen, nu hij aan de macht is. Daarnaast zijn de 'bruinhemden nu met zovelen dat ze de rol van het leger willen overnemen. Hitler moet daar niets van hebben en in 'de Nacht van de Lange Messen', laat hij de complete SA-leiding vermoorden. Als twee maanden later president Von Hindenburg overlijdt, laat Hitler zich tot staatshoofd benoemen. Zijn officiële aanspreektitel wordt 'Führer und Reichskanzler'.

Neurenbergerwetten

15 september 1935

Joden in Duitsland verliezen hun burgerrechten

Anschluss

3/12/1938

Dan laat Hitler zijn oog vallen op zijn geboorteland Oostenrijk. Daar wordt Duits gesproken en veel Oostenrijkers voelen zich verwant met hun Duitse bondgenoot uit de Eerste Wereldoorlog. De Nazipartij in Oostenrijk pleit openlijk voor aansluiting met Duitsland. Geweld en intimidatie doen de rest. In maart 1938 marcheert het Duitse leger Oostenrijk binnen en wordt het land geannexeerd. Met deze Anschluss bestaat Oostenrijk als land niet meer en is Duitsland een stuk groter geworden.

Conferentie van München

30 September 1938

Duitsland mag een deel van Tsjecho-Slowakije bezetten in ruil voor een vredesbelofte

Kristallnacht

November 9, 1938 - November 10, 1938
  • Veel Joden vluchten uit Duitsland. In 1938 schiet één van die vluchtelingen, een 17-jarige joodse jongen, in Parijs een nazidiplomaat dood. De jongen wil hiermee protesteren tegen de Jodenvervolging in Duitsland. De nazi's gebruiken dit voorval voor een georganiseerde aanval op de Joden en hun bezittingen. Synagogen worden in brand gestoken en er sneuvelt zoveel glas dat deze gebeurtenis de geschiedenis in gaat als de Kristalnacht.

Begin tweede wereldoorlog

1 September 1939

Duitsland valt Polen binnen