Sexenni Democràtic

Events

Revolució La Gloriosa

18 September 1868

Els motius van ser clars i amb una relació directa amb la fam del poble:

-La crisi financera, les inversions ferroviàries no eren rendibles.
-Crisi industrial, provocada per l'encariment del preu del cotó en floc a causa de la guerra de Secessió dels Estats Units.
-Crisi de subsistencia, provocada en gran mesura per una serie de males collites.

Eleccions constituyents

1869

Les eleccions a Corts constituents van ser posteriorss a l'acord de la junta de Madrid després de la revolució que nomenava un govern provisional. Aquestes eleccions van donar la victòria a la coalició governamental de progressistes, unionistes i demòcrates monàrquics.

La constitució de 1869

1869

Les corts es van reunir en febrer del 1869 ican nomenar una comissió parlamentària per redactar una constitució. S'hi proposava unextens règim de drets i llibertats. A més, establia la sobirania nacionali unes corts formades per un Congrés i un senat. S'imposava també una monarquia parlamentaria (214 vots a favor, 71 en contra)

Comença el regnat d'Amadeu I

2 January 1871

Tal i com indicava la nova constitució, Espanya hauría de ser una monarquia parlamentaria. Per tant, el dia 2 de gener de 1871, Amadeu seria anomenat rei.

Llei de mines

24 de julio de 1871

La llei de mines del 1871 va posar a la venda o va donar en concessió els jaciments de mineria metàlica a diferents companyies, essencialment estrangeres, fet que va provocar un autèntic esclat de producció minera.

Renuncia Amadeu

10 de febrero 1873

La monarquia va sufrir diferents moviments contraris que van desgastar el regnat d'Amadeu de Savoia:

-Els conservadors van deixar de participar en les eleccions l'any 1872.
-Els carlins van abandonar el sistema i des de l'abril del 1872 van començar una nova guerra per defensar els drets al tron del pretendent Carles VII.
-Insurrecció de cuba, que havia començatja el 1868 amb "el grito de Yara" es va ampliar fins a convertir-se en una guerra colonial.

Projecte constitucional federal del 1873

1 de Junio 1873

Les corts van obrir l'1 de juny i es va formar un nou govern presidit per Pi i Margall el lema del qual era "ordre i progrés". La seva actuacióes va centrar a pacificar les insurreccions que s'estenien per la Península i a elaborar un nou projecte de constitució. El canvi més radical es trobava a l'estructura de l'estat, es declarava una república federal. Ara bé, la constitució no es va arribar a aprovar.

Proclamació cantó Cartagena

12 de julio 1873

ConstituÏa en estat independent i proclamava la República federal a Espanya. A partir d'aquí, el moviment es va estendre a altres poblacions i es van proclamar cantons a Sevilla, Cadis, Granada, Màlaga, Bailèn, Andújar...

pronunciament general Martínez Campos

29 de diciembre 1874

El 29 de desembre del 1874 el general Martínez Campos encapçalava un pronunciament a Sagunt que proclamava rei d'Espanya a Alfons XII, fill d'Isabel II.