WW2

Events

Eurooppa

Versailles'n rauha

28 June 1919

Versaillesin rauha oli yksi syistä toiseen WW. Koska tämä ei ratkaissut Euroopan ongelmia esimerkiksi saksalaisten epäreilua kohtelua.

Reininmaan miehitys

7 March 1936

Saksan joukot marssivat Reininmaalle kohtaamatta vastarintaa. Ranskalaiset eivät olleet lähettäneen joukkoja liikkeelle.

Itävalta liitetään Saksaan

12 March 1938

Hitlerin synnyinmaa liitettiin Saksaan joka oli yksi Hitlerin unelmista. Itävallan nimeksi tuli Ostmark.

Hitler vaatii Tsekkoslovakian sudettialueita

15 September 1938

Sudeettialueilla asui noin kolme miljoonaa saksalaista. Hitler uhkasi hyökätä jos hän ei olisi saanut sudeettialueita. Hän sanoi kuitenkin ettei vaatisi muita aluevaatimuksia, joka oli vale. Hitler sai alueet.

Tsekkoslovakia liitettiin kokonaisuudessa Saksaan

15 March 1939

Hitler painosti Tsekkoslovakian presidenttiä Emil Hachaa luovuttamaan Tsekkoslovakian saksalle tai muuten Saksa olisi hyökännyt. Hitler piti Emillille raivoisan puheen keskellä yötä, Emil pyörtyi, mutta Hitlerin lääkärit herätti hänet ja painosti hänen kirjoittamaan sopimuksen.

Saksa Hyökkää Puolaan

1 September 1939

Saksa hyökkäsi tehokkaalla salamasotataktiikalla Puolaan. Puola oli jo nujerrettu vajaassa kuukaudessa. Saksa oli sodassa Iso-Britanniaa ja Ranskaa vastaan.

Saksa ja Neuvostoliitto solmivat hyökkäämättömyyssopimuksen

20 September 1939

Tähän kuului salainen lisäpöytäkirja eli NL ja Saksa jakoivat Itä-Euroopan maat etupiireihinsä. Neuvostoliitolle kuului Suomi ja Baltian maat, NL alkoi painostamaan Suomen ilman pelkoa siitä että Saksa auttaisi Suomea.

Saksan joukot työntyivät Tanskan rajan yli

4 June 1940

Saksalaisia sotalaivoja meni Norjan tärkeisiin satamiin. Norja koitti taistella vastaan liittoutuneiden kera mutta lopulta Norja antautui.

Taistelu Britanniasta

10 July 1940 - 31 October 1940

Taistelu Britanniasta eli Iso-Britannian ilmasota. Saksa siis hyökkäsi Britteihin. Tämä oli maailman ensimmäinen sota jossa käytettiin lähes pelkästään ilmavoimia. Britit voitti.

Operaatio Merileijona

11 September 1940

Saksalaiset suunnitteli maihinnousua Britteihin syksyllä mutta eivät koskaan toteuttanut sitä.

Operaatio Barbarossa

22 June 1941

Saksan armeija hyyökkäsi Neuvostoliittoon. 1941 lopulla säästä tuli Saksan vihollinen, koska he ja heidän koneensa ei kestänyt pakkasta. Lähes kaikki Neuvostoliittolaiset osallistuivat jotenkin isänmaalliseen sotaan. Monia Neuvostoliittolaisia kuoli mutta NL kesti kuitenkin Saksan hyökkäyksen.

Leningradin piiritys

8 September 1941 - 27 January 1944

Saksan pohjoinen armeijaryhmä Laatokan rannan Leningradin itäpuolella. NL löi saksalaisjoukot (18 tammikuuta 1943) Laatokan rannalta ja avasi pysyvän maayhteyden kaupunkiin. Piirityksen aikana kuoli ainakin 641k ihmistä.

Stalingrand

21 September 1942

Saksalaiset melkein onnistuivat aluksi valtaamaan Stalingrandin mutta NL armeija saartoi kaupungin. Saksalaisten huolto ei psytynyt toimittamaan sotilaille ruokaa tai varusteita. Saksalaiset anoivat antautumista Hitleriltä. NL voitti lopulta taistelun ja 91k saksalaissotilasta jäi sotavangiksi.

Kurskin taistelu

4 July 1943 - 22 July 1943

Käytiin Saksan ja NL välillä. Saksalaiset aloitti hyökkäyksen itärintamalta Kurskin kaupungin läheltä. Saksan tavoitteena oli oikaista kaupungin kohdalle rintamaan muodostunut mutka jotta joukkoja tarvittaisiin koko rintamalla vähemmän. NL onnistui pysäyttämään hyökkäyksen. Tämä oli kaikkien aikojen suurin panssaritaistelu.

Operaatio Husky

9 July 1943 - 17 August 1943

Eli liittoutuneiden maihinnousu Italiaan Sisiliaan. Liittoutuneet ottivat saaren hallintaansa taisteluiden ansiosta. Lähtokohtana kahden armeijan samanaikainen maihinnousu saarelle. Mukana maavoimat, laivasto ja ilmavoimat, voimaa kyllä riitti. Liittoutuneet voitti.

Operaatio Overlord

6 June 1944

Toiselta nimeltään Normandian maihinnousua kutsutaan historian pisimmäksi päiväksi. Tätä varten koottiin suuri sotajoukko, 10000 lentokonetta, 2 miljoonaa sotilasta ja 1500 sota-alusta. Hyökkäyksen piti alkaa 5.6 mutta sääolosuhteet estivät sen.

Liittoutuneiden maihinnousu Ranskassa

6 June 1944

Liittoutuneiden armeija nousi maihin Ranskan rannikolla. Onnistunut maihinnousu käynnisti rynnäkön kohti Berliiniä. Liittoutuneet halusivat pommituksillaan tuhota Saksan teollisuuden, liikenneyhteydet ja kaupungit. Synkkänä jouluna liittoutuneet lähestyi Berliiniä ja Saksalaisten kurjuus syveni.

Ardennien taistelu

16 December 1944 - 5 January 1945

Saksalaisten viimeisin merkittävä hyökkäys länsirintamalla. Saksa yllätti Liittoutuneet koska he luulivat Saksan tulevan pohjoisemmasta, Saksalaiset hyökkäsivät etelämpää. Ajatuksena oli erottaa brittien ja yhdysvaltalaisten puolustuslinja kahtia ja pakottaa liittoutuneet rauhansopimukseen. Tavoite ei toteutunut ja Saksa kärsi raskaita tappioita.

Neuvostoarmeija saapui Berliiniin

17 April 1945

Epätoivoiset Saksalaiset yritti puolustaa rauniokaupunkiaan mutta Berliinin tilanne oli liian huono. Stalin oli kehottanut joukkoja kostamaan sodan kärsimykset raiskauksilla.

NL ja Liittoutuneet moikkaa

25 April 1945

NL ja Liittoutuneet kohtaa Elbe joella.

Pariisin rauha

10 February 1947

Rauha solmittiin Pariisissa Ranskassa. Toisen maailmansodan voitti liittoutuneet.

Suomi

Talvisota alkaa

30 November 1939

NL pommitti suomalaisia kaupunkeja ja puna-armeija hyökkäsi itärajan suomalaisjoukkojen kimppuun.

Stalin pakotti Suomeen rauhan

21 February 1940

Stalin alkoi huolestua länsivaltioiden avuntarjouksista Suomelle. Sota oli muutenkin mennyt huonosti Neuvostoliitolla. Tästä tuli arvovaltatappio Neuvostoliitolle.

Jatkosota

25 June 1941 - 19 September 1944

Suomi halusi takaisin Neuvostoliitolle menettämänsä alueet. Saksa hyökkäsi ensin Neuvostoliittoon jonka pommikoneet pommitti Suomea koska, Suomi oli antanut Saksalaisille kauttakulkuluvan. Suomalaiset saivat tästä hyvän syyn myös hyökätä. Suomi kuitenkin korosti sitä ettei ollut Saksan liittolainen.

Neuvostoliiton suurhyökkäys

9 June 1944

Karjalankannaksella puna-arimeija moukaroi suomalaisten asemia tykeillä ja lentokoneilla ylivoimalla, puolustajilla ei ollut melkein mitään mahdollisuutta selviytyä hengissä. Suomen pääpuolustusasema murtui nopeasti.

Suomi ja NL solmivat välirauhan

13 September 1944

Suomi ja NL solmii välirauhan ja lopettavat keskinäiset sotatoimet. Tali-Ihantalan taistelu pelasti Suomen itsenäisyyden. Suomi torjui siis puna-armeijan hyökkäyksen Tali-Ihantalassa. NL tavoite oli miehittää Suomi.

Lapin sota

15 September 1944 - 27 April 1945

Suomalaiset karkoittivat Saksalaiset alueeltaan. Suomalaiset ajoivat takaa Norjaan vetäytyneitä Saksalaisia. Kettuuntuneet Saksalaiset tuhosivat siltoja polttivat Lapin ja Rovaniemen kaupunkeja.

YYA-sopimus

11 October 1948

YYA-sopimus eli ystävyys, yhteistoiminta- ja avuntanto. Suomi lupasi puolustaa aluettaa jos sen kautta hyökättäisiin Neuvostoliittoon.

Aasia

Japani hyökkäsi Pearl Harboriin

7 December 1941

Saksan liitolainen Japani hyökkäsi Pear Harboriin, USA:n Havajin sotilastukikohtaan. Satoja lentokoneita saapui pilviverhon avulla radiohiljaisuudessa ja pommitti taistelulaivoja ja muita. Taistelulaivoina Hiei ja Kirishima jotka ovat molemmat Kongou luokan laivoja

Japani antautuu

15 August 1945

USA pudottaa kaksi ydinpommia Japaniin, ensin Hiroshimaan ja sen jälkeen Nagasakiin. Monet saivat surmansa ja kaupungit raunioitui tomuksi.

Afrikka

El Alamein

July 1, 1942 - July 27, 1942

Ensimmäisessä taistelussa Britit pysäyttivät Rommelin joukot.
Toisessa taistelussa Briteillä oli taas ylivoima ja he voittivat, Rommel vetäytyi Tunisiaan. Liittoutuneiden kannalta tärkein tulos oli ettei Akselivallat enään uhannut Egyptiä ja niiden pääsy Suezin kanavalle estettiin.

Tunisian taistelut

17 October 1942 - 13 May 1943

Akselivaltojen tilanne näytti huonolta ja he tarvitsivat paremman puolustusaseman. Saksa ja Italia otti sen haltuun 10.3 1942 Tunisian ranskalaisilta joukoilta.
25. 3 Liittoutuneet yritti vallata Tunisin ja Bisertan, yritti pari kertaa mutta kusivat.
Näiden tapahtumien jälkeen saksalaiset jakautui kahtia ja eteni kohti Thalaa. Eräs joukko Haidraan. Saksalaiset ei pystyneet valtaamaan Thalaa koska he olivat liian hitaita sillä liittoutuneiden lisäjoukot ehtiväit paikalle ajoissa.
6 Maaliskuuta suurin osa Rommelin joukoista hyökkäsi brittejä vastaan Medenissä, britit torjuivat hyökkäyksen.

Operaatio Torch

8 November 1942 - 16 November 1942

Eli maihinousut Marokkoon ja Algeriaan. Länsiliittoutuneiden operaatio, enimmäkseen kuitenkin US. Tärkein tavoite oli saartaa Rommelin joukot.

Muut maat

USA:n heinäsrikkataktiikka

13 September 1942

USA valoitti takaisin maita Japanilta, kuten Hongkong, Filippiinit, Malesia, Burma ja suurimman osan Tyynenmeren keski- ja lounaisosien saarista. USA valoitti saaren kerrallaan.

Yhdistyneet Kansakunnat perustetaan

24 October 1945

YK perustettiin turvaamaan rauhaa toisen maailmansodan jälkeen.