Toinen maailmansota

Events

Eurooppa

Saksan armeija marssii aseistautumattomalle Reininmaalle

7 March 1936

Saksan armeija marssi Reininmaalle tavoitteena lakauttaa Demilitarisointi, joka tarkoittaa jonkin alueen tyhjentämistä sotilaista & aseista. Demilitarisointi lakautettiin kansainvälisten sopimusten vastaisesti & Reininmaa jälleen miehitettiin.

Hitler vaatii Tsekkoslovakialta sudeettialueita

15 September 1938

Hitler vaati Tsekkoslovakialta sudeettialuéita ja uhkasi hyökätä Ssekkoslovakiaan jos hänen vaatimuksiinsa ei suostuttaisi.

Munchenin sopimus

29 September 1938

Iso-Britannian, Ranskan, Italian ja Saksan neuvottelijat kokoontuivat Muncheniin keskustelemaan Hitlerin vaatimuksista. Hitler väitti olla vaatimatta enään mitää jos sudeettialue vaatimuksiin suostuttaisiin. Lopulta vaatimuksiin suostuttiin ja sudeettialueet liitettiin osaksi Saksaa.

Hitler ilmoitti Tsekkoslovakian kohtalosta

12 March 1939

Pian munchenin sopimuksen jälkeen Hitler vaati koko Tsekkoslovakian liittämistä Saksaan. Hitler kutsui Emil Hachan neuvotteluun ja ilmoitta Saksan armeijan marssivan heti seuraavala aamulla Tsekkoslovakian rajan yli ellei vaatimuksiin suosuttaisi.

Neuvostoliiton ja Saksan hyökkäämättömyyssopimus

13 August 1939

Saksan ja Neuvostoliiton hyökkäämättömyyssopimus oli Hitlerin varmistus ettei Neuvostoliitto hyökkäisi Saksan kimppuun Saksan hyökätessä länsivaltoihin. Neuvostoliitto ja Saksa oli myös sopinut Suomen, Puolan, Romanian ja Baltianmaiden jaosta salaisessa pöytäkirjassa.

Saksa hyökkäsi Puolaan

1 September 1939

Saksan hyökkäys Puolaan aloitti toisen maailmansodan. Hyökkäys Puolaan sai Iso-Britannian ja Ranskan julistamaan sodan Saksalle. Saksa käytti Puolan hyökkäyksessä Salamasota tekniikkaa, joka tarkoittaa nopeaa hyökkäystä puolustuslinjojen läpi vastustajien lamauttamiseksi. Näin Saksa voitti helposti Puolan pienen armeijan.

Länsirintama

October 1939 - April 1945

Ranskan, Belgian, Alankomaiden, Tanskan ja Luxemburgin alueilla käydyt sotatoimet Liittoutuneiden ( Iso-Britannia, Yhdysvallat, Ranska) ja Akselivaltojen ( Saksa, Italia) välillä

Saksan joukot tanskaan ja ´Norjan tärkeisiin satamiin

9 April 1940

Norjan miehityksen päätavoitteena oli varmistaa raautamalmin saanti Ruotsista, sillä se oli tärkeää Saksan sotateollisuudelle. Liittoutuneiden tullessa Norjan apuun, Saksa koki myös ensimmäisen tappionsa.

Ranskan valloitus

10 May 1940 - 22 June 1940

Saksa hyökkäsi aluksi Belgiaan ja valloitti tämän. Belgian valloitus oli tärkeä, sillä sitä kautta Saksa pääsi helposti hyökkäämään Ranskaan. Saksan edettyä pitkälle Ranska antautui.

Saksa ilmahyökkäys Iso-Britanniaa vastaan

10 July 1940 - 31 October 1940

Saksan valloitettua ranskan Hitler päätti hyökätä Britanniaan. Britannian laivasto oli liian kova Saksalle joten Hitler suunnitteli ilmahyökkäyksen. Saksa kuitenkin hävisi ilmasodan Britannialle ja keskeytti taistelun.

Itärintama

22 June 1941 - 9 May 1945

Pääasiassa itä- ja Keski-Euroopassa käydyt sotatoimet Neuvostoliiton ja Saksan, sekä Saksan liittolaisien välillä. vaikka Saksan alkuperäinen hyökkäyssuunnitelma operaatio Barbarossa epäonnistui, Saksan eteneminen jatkui uudelleen rintaman eteläosassa.

operaatio Barbarossa

22 June 1941 - 4 January 1942

Saksa hyökkäsi Neuvostoliittoon hyökkäämättömyyssopimuksesta huolimatta. Saksan hyökkäys alkoi menestyksekkäästi, mutta eteneminen loppui ja Saksa joutui myöntämään tappionsa.

Suuri isänmaallinen sota

22 June 1941 - 9 May 1945

Saksan ja Neuvostoliiton välisestä sodasta tuli Neuvostoliitossa suuri isänmaallinen sota. Saksalaisten eteneminen syvälle itään teki Saksalaisten pahimmasta vihollisesta sään. Saksalaiset, eikä edes heidän sotilaallinen koneisto toiminut, sillä ne eivät kestäneet pakkasta. Saksalaiset pääsivät Moskovan portille, mutta kaupunki jäi valloittamatta.

Leningradin piiritys

8 September 1941 - 27 January 1944

Saksa piiritti Leningradin noin 900 sadaksi päiväksi, jonka takia miljoonia ihmisiä kuoli nälän hätään.

Stalingradin taistelu

23 August 1942 - 2 February 1943

Stalingradin taistelu on toisen maailmansodan käännekohta ja yksi verisimmistä taisteluista ihmiskunnan historiassa. Saksalaiset valtasivat melkein kokonaan Stalingradin kaupungin, mutta Neuvostoliiton puna-armeija onnistui kuitenkin tuhoamaan Saksan joukot ja he menettivät n.850 000 sotilasta. Saksalaiset eivät toipuneet menetyksistä, mikä johti natsi Saksan häviöön toisessa maailmansodassa. https://www.youtube.com/watch?v=o8uVLveXqKI

Normandian maihinnousu

6 June 1944 - 22 June 1944

Liittoutuneet hyökkäsivät Saksan valloittamaan Ranskaan. Yhdysvallat tekivät maihinnousun Normandian kautta Eurooppaan. Normandian maihinnousu on merkittävä hyökkäys sodassa, sillä se päättyi lopulta Saksa joutn antautumiseen.

Berliinin taistelu

16 April 1945 - 2 May 1945

Neuvostoliiton puna-armeija hyökkäsi Berliiniin. Berliinin taistelu oli viimeisempiä taisteluita toisessa maailmansodassa. Neuvostoliiton hyökätessä Berliiniin Saksan armeija oli jo hyvin heikossa asemassa, sillä heidän taisteltuaan kahdessa rintamassa samaan aikaan (itä- ja länsirintamassa) menettivät he paljon joukkoja ja varustuskin oli huono. Sota päättyi toukokuussa 1945 Saksalaisten antautuessa. Sodan loppuessa Hitler ja Saksan tärkeät johtajat olivat jo tehneet itsemurhan tai vangittu.

YK perustetaan

24 November 1945

Yhdistyneet Kansakunnat perustettiin Kansanliiton tilalle toise nmaailmansodan jälkeen edistämään kansainvälistä rauhaa.

Suomi

Talvisota

30 November 1939 - 13 March 1940

Suomen ja Neuvostoliiton välillä käyty sota, jonka Neuvostoliitto aloitti. Neuvostoliiton puna-armeija koki kovat tappiot suomen talviolosuhteiden takia. Suomi menetti neuvostoliitolle osan Viipurin läänistä, mutta onnistui pitämämään maan itsenäisenä. Sota päättyi Moskovan rauhaan.

Jatkosota

25 June 1941 - 19 September 1944

Talvisodan aikana syntynyt halu kostaa vei Suomen jatkosotaan. Jatkosotaa käytiin samaan aikaan kun Hitler toteutti operaatio Barbarossan. Suomi antoi Saksan käyttää alueitaan ja sai vastineeksi saksalta asetukea. Suomi oli siis käytännössä Saksan liittolainen vaikka mitään sopimusta ei ollut. Suomalaisjoukot valtasivat valloitetut alueet, mutta Neuvostoliitto mursi Suomalaisten puolustuksen. Sota päättyi raskaiden taisteluiden jälkeen Moskovan välirauhaan.

Lapinsota

15 September 1944 - 27 April 1945

Lapinsota oli Suomen ja Saksan välillä käytä sota, joka sijoittui Suomen lappiin. Saksalaiset tavoittelivat Petsavon nikkelikaivosta itselleen ja Norjassa olevien joukkojen paluureitin varmistamisen. Lopulta Saksalaiset vetäytyivät Norjan puolelle.

Moskovan välirauhansopimus

19 September 1944

Moskovan rauhansopimus päätti Suomen ja Neuvostoliiton sodan. Iso-Britannia ja Ranska lupasitvat suomelle sotilaallista apua, joka lisäsi Neuvostliiton haluukkuutta rauhaan. Neuvostoliitto päätti ehdot. Suomi joutui luovuttamaan esimerkiksi Karjalan ja osia Sallasta.

Aasia

Kiinan-Japanin sota

7-7-1937 - 9-2-1945

Kiinan ja Japanin välinen sota käytiin ennen maailmansotaa ja sen aikana. Japanin suunnitelmana oli hallita Aasian mannerta nukkehallituksen avulla, joka tarkoittaa vieraan vallan tai vieraiden valtioiden miehittämää maata joka on muodollisesti itsenäinen. Japani antautui lopulta.

Tyynenmeren sota

7 December 1941 - 9 September 1945

Sodittiin Itä-Aasiassa liitoutuneiden ja Japanin välillä. Alkuvaiheilla Japani valloitti suunnitelmiensa mukaisesti suuria alueita Tyyneltämereltä vastarinnasta huolimatta. Yhdysvaltojen teollinen ylivoima kovensi vastarintaa. Sota päättyi kun yhdysvallat tiputtivat atomipommin Japaniin ja Japani kirjoitti antautumiskirjan, joka päätti toisen maailmansodan.

Japani hyökkäsi Pearl Harboriin

8 December 1941

Japani hyökkäsi Yhdysvaltojenlaivasto tukikohtaan, joka vaurioitti yhdysvaltojen Tyynenmeren- laivastoa. Yhdysvallat päättivät osallistua toiseen maailmansotaan japanin hyökkäyksen seurauksena. Japanin hyökkäyksen taustalla oli öljyn saannin takaaminen.

Afrikka

Pohjois-Afrikan rintama

10 June 1940 - 16 May 1943

Pohjois-Afrikan rintamalla käytiin Liittoutuneiden ja Akselivaltojen väliset sotatoimet. Sodan aloitti Ítalian hyökkäys Egyptiin. Liittoutuneiden vastahyökkäyksessä Italian armeija tuhoutui ja Saksa joutui lähettämään tukijoukkoja perääntyville Italialaisille. Akselivallat joutuivat pian kahden rintaman sotaan, ja joutuivat lopulta antautumaan Tunisian liittoutuneille.