Stockholms historia SA16B

Jobba i par. Skapa minst 5 stycken händelser i tidslinjen mellan år 1252 och 1950. Redogör i beskrivningen varför just dessa händelser är av särskilt stor betydelse. Skriv era namn efter kommentaren.

Events

Stockholms första stadsmurar byggs

Approx. 1250 - 1300

(Vlasios)

Stockholm nämns för första gången

1252

Stockholm nämns för första gången i ett brev undertecknat kung Valdemar och Birger Jarl år 1252. Vi vet att Staden vid denna tidpunkt hade namnet Stockholm och att den hade handelsprivilegier. Stadens skrivna historia tar här sin början. //Lärar-Filip

storkyrkan byggs

1264

Jag tycker att när storkyrkan byggdes är en viktig händelse då den har en viktig betydelse för Stockholm. Det var den största kyrkan som byggdes under den tiden.
/Agnes och Felicia

Skänninge stadga

1284

Skänninge stadga som är en förordningen som Magnus Ladulås skapade. Viktiga regler i samhället skapades. Skydd för föräldralösa barn,änkor och åldringar vilket visar hur ett riktigt samhälle börjar byggas upp i Stockholm. // Felicia och Agnes

Snkta Klara kloster grundas

1289

(Vlasios)

Kalmar unionen

1397

Hade stor påverkan på Sverige och Stockholm eftersom man försökte stabilisera förhållanden mellan dom nordiska länderna genom en union. // Felicia och Agnes

Stockholms stads skotteböcker

1430

(Vlasios)

Slaget vid Brunkeberg

1471

Det var då Gustav Vasa bröt sig ur Kalmarunionen och blev ett eget rike. Kalmarunionen gick ut på att samarbeta politisk inom de nordiska länderna och få ett starkt gemensamt försvar utåt. Bea, Linda

Vaxholms kastell

1500

Stockholms väktare

Fästningen har vid två tillfällen fungerat som skydd när Stockholm har angripits. Första gången var 1612 då danskarna anföll och andra gången var 1719 när ryssarna härjade i Stockholms skärgård. Den gamla fästningen revs och ersattes med det nuvarande kastellet som stod färdigt 1863.

Mikias

Stockholms blodbad

1520

Stockholms adel blir mass avrättad, leder indirect till att Gustav Vasa blir kung och Sverige blir självständigt
//Conall

Gustav Vasa är kung

1523 - 1560

William/Arthur Hans monarki påverkade dagens moderna nationalstat Sverige

Gustav Vasa blev kung

1523

Gustav Vasa är Sveriges mest kända kung. Han är även Sveriges största nationsymbol. Det var under hans väg till makten som arvsmonarkin inleddes. Bea, Linda

Reformationen i Sverige

1527 - 1600

Reformationen i Sverige avser hur den medeltida katolska kyrkan i Sverige cirka 1527-1600 omvandlades till den evangelisk-lutherska Svenska kyrkan. (Vlasios)

Riddarholmskyrkan byggs

1570

(Ozan)

Själva kyrkan, som ligger på Riddarholmen mitt i centrala Stockholm, kunde räddas från den häftiga branden, men den höga tornspiran från 1570-talet blev helt förstörd. Tornspiran störtade samman påföljande dag. Kyrktaket antändes, men valvet höll och kyrksalen klarade sig. Det brann i stentornet och i hela övre delen av själva kyrkan. Klockorna föll ned från sina ställningar. Man lyckades hindra elden att komma in i kyrkans inre. Vid samma tid slog blixten även ned i Katarina kyrkas och Kungsholms kyrkas torn. Riddarholmskyrkans torn gick inte att rädda. Innan åskledarens tid var blixtnedslag i kyrktorn och höga byggnader en vanlig brandorsak.

Tyska kyrkan grundas

1571

(Vlasios)

Stormatstiden

1600

William/ Arthur Med Sveriges stormaktstid så utvecklades Stockholm till en huvudstad av Europas största städer

Den stora vådelden

1625

En stor brand i Gamla Stan. Bränder var väldigt farliga på den här tiden eftersom det var svårt att släcka dem. Branden sträckte sig till Västerlånggatan och Tyska kyrkan blev också drabbad. Bea, Linda

Lejonkulan

1640

(Ozan)

Lejonkulan uppfördes vid södra slottsgaveln vid slottet Tre Kronor år 1649 i tegel och korsvirke av Hans Christoff von Königsmarck. Den fungerade som bostad för ett lejon, som hade tagits som krigsbyte i Prag under trettioåriga kriget 1648, och kallades därför Lejonkulan. Byggnaden hade en lejongård och ett lejonhus med två stallar, en bostad för lejonvakten och en vind. Lejonet hade skänkts av drottning Kristina och betraktades som en stor sevärdhet och symbol för svenskarnas segrar i kriget. 1650 inreddes en djurhetsningsarena med överbyggt tak och åskådargalleri runt muren kring lejongården, där lejonet hetsades mot andra djur inför publik. Det användes på detta vid under Kristinas kröningsfestligheter i oktober samma år.

slottsbranden

1697

Vi tycker att slottsbranden har en viktig händelse eftersom det förändrade samhället.
/ Agnes & Felicia

Pesten kom till Stockholm

1710

Vi tycker att den här händelsen var viktig eftersom den dödade en tredjedel av befolkningen. Det här var en väldigt orolig tid eftersom sjukdomen var väldigt farlig och man inte visste hur många skulle dö. Bea, Linda

Pesten

1710 - 1713

William/Arthur. Pesten dödade många stockholmsbor vilket satt spår i historien

Serafimerlasarettet

1752

Sveriges första sjukhus öppnades på Kungsholmen. Bea, Linda

Wallinska skolan

1831

Den första seriösa skolan i Stockholm för tjejer öppnas. Viktigt för att tjejerna får rätt till en bra utbildning.

Riddarholmskyrkans brand

1835

(Ozan)

Den häftiga branden i Riddarholmskyrkan bröt ut och varade i hela tre dagar, tisdagen den 28 juli, onsdagen den 29 juli och torsdagen den 30 juli 1835. Flera släckningsförsök gjordes, men elden var oåtkomlig. Emellertid tycktes röken den 29 juli 1835 på morgonen vara betydligt i avtagande, man hoppades att den skulle kvävas. Flera försök gjordes att utifrån komma åt elden. Försöken lyckades till en del. Men vinden kastades ifrån sydost till nordost och gav näring åt elden genom de öppningar, som varit gjorda i lä. Genom en ganska stark blåst bröt lågorna ut omkring klockan halv fyra på eftermiddagen. Tornspetsen föll klockan kvart i fem.

Stockholms första järnvägsstation

1860

William/ Arthur Det var viktigt för både handel och förbindelser mellan städer.

Nobel upfinner dynamiten

1866

William/ Arthur Dynamiten har varit en viktig historisk uppfinning som bland annat givit oss i Stockholm Nobel priset och nobel festen.

Västra och Norra stambanan binds med sammanbindningsbanan

1871

Jätnvägsnätet byggs ut. Västra och Norra stambanan binds med sammanbindningsbanan som går igenom gamla stan. (Vlasios)

Stockholms stadion

1912

År 1909 beslutades att Stockholm skulle anordna de olympiska spelen 1912 men Stockholm hade då ingen större idrottsarena. Under åren 1910–1912 byggdes därför Stockholms stadion tillsammans med AIK. Arkitekt var Torben Grut och arenan byggdes i nationalromantisk stil.
Mikias

Olympiska sommarspelen

1912

(Ozan)

Var de femte moderna olympiska spelen och hölls i Stockholm i Sverige. Huvudarena var Stockholms Olympiastadion. Spelen kom att kallas för solskensolympiaden tack vare det osedvanligt soliga och varma vädret.

Stockholms stadsbibliotek

1928

Stockholms stadsbibliotek ligger vid korsningen Sveavägen och Odengatan i Vasastaden. Byggnaden benämns ibland Asplundhuset efter arkitekten Gunnar Asplund, som även planerade parken i bibliotekets närhet. Biblioteket rymmer cirka 400 000 böcker.
Mikias

Slussen

1935

Ett stort framsteg inom kollektivtrafik. Bea, Linda

Södersjukhuset

1937

(Ozan)

Södersjukhus är ett akutsjukhus i Södermalm, byggnaden utrustades efter andra världskriget. Byggnaden drivs idag som ett aktiebolag och ägs av Stockholm läns landsting.

Första tunnelbanelinjen invigs

1950

Staden växer så att det knakar. 1950 byggs den första tunnelbanelinjen ut mot Stockholms nya förorter. Slussen - Hökarängen. Detta markerar en ny tid av utökad kommunikation mellan Stockholms olika delar. Det visar också på stadens politiska beslutsamhet att investera i en växande storstad. //Lärar-Filip