Art Romànic (Alan i Alba)

Events

ROMÀNIC

800 - 1200

L'art romànic es va desenvolupar a l'Europa Occidental del segle XI al XIII, després de la descomposició de l'Imperi carolingi.En un principi, l'estil fou molt funcional i auster, utilitzant sobretot pedra trencada. A finals del segle XI, s'hi produeixen canvis importants com les primeres realitzacions en pedra polida, l'ornamentació escultòrica de finestres, portals, capitells, etc. Serà ara, al segle XII, quan esclata la construcció de les grans obres del romànic, amb pintures murals, enlairament de grans campanars o claustres. Però sempre limitats pels recursos arquitectònics que tant millorarà l'estil gòtic.

monestir de Sant Cugat del Vallès

850

El monestir de Sant Cugat és una antiga abadia benedictina a la localitat catalana de Sant Cugat del Vallès. El monestir, construït entre els segles IX i XIV, destaca pel seu claustre. Va ser el monestir de major importància de tot el comtat de Barcelona. L'edifici va ser declarat bé cultural d'interès nacional l'any 1931. Forma part del Museu de Sant Cugat.

monestir de Ripoll

880

El monestir de Santa Maria de Ripoll és un edifici conegut com a monestir benedictí a la localitat de Ripoll, Catalunya. El monestir, fundat cap a l'any 880 pel comte Guifré el Pilós- segurament sobre un de l'època visigòtica (589) destruït pels àrabs-,[1] va esdevenir lloc d'enterrament dels comtes de Barcelona i Besalú i un centre cultural de scriptorium molt important de la Catalunya medieval, amb una projecció a l'alçada d'altres abadies europees.

monestir de Santo Domingo de Silos

950

El Monestir de Santo Domingo de Silos és una abadia benedictina situada en el municipi de Santo Domingo de Silos, a la província de Burgos. La seva celebritat prové fonamentalment del seu claustre romànic. El monestir, encara que no en la seva actual configuració, es remunta al segle VII durant el visigot Regne de Toledo, si bé s'esvaeix durant l'ocupació musulmana.

monestir de San Juan de la Peña

1000

El monestir de Sant Joan de la Penya (en aragonès San Chuan d'a Penya) es troba a Santa Creu de la Serós, Jacetània (Aragó). Fou el monestir més important d'Aragó a l'alta edat mitjana.

Basílica de San Miniato al Monte

1013

La Basílica de San Miniato al Monte es troba en un dels llocs més alts de la ciutat de Florència i és un dels millors exemples de romànic a tota la Toscana.San Miniato va ser el primer màrtir de la ciutat. Probablement era un mercader grec, o un príncep armeni en peregrinació a Roma. Es compta que, arribat a Florència entorn de l'any 250, va començar una vida d'ermità, i que va ser decapitat durant la persecució anticristiana de l'emperador Deci.

església de San Martín de Frómista

1050

San Martín de Frómista és un monestir benedictí situat al municipi de Frómista, a la província de Palència, Castella i Lleó.

Fou fundat al segle XI per Múnia I de Castella, mare de Ferran el Magne de Castella i vídua de Sanç el Major de Navarra, que va redactar el seu testament (1066) deixant part dels seus béns per a la construcció del temple que contemplem en l'actualitat. Però sembla que les obres no es van iniciar fins al voltant de l'any 1100. Al segle XII fou unit a San Zoilo de Carrión com a dependència de Cluny.

catedral de Santa María Asunta (Pisa)

1063

La catedral de Santa Maria Assumpta, al centre de la Piazza dei Miracoli és la catedral medieval de Pisa. Obra més representativa del romànic, en particular del romànic pisà, mostra el testimoni tangible del prestigi i de la riquesa aconseguits per la república marinera de Pisa en el moment del seu apogeu.El cos de la basílica, amb la cèlebre Torre de Pisa, que representa el campanar. Fou iniciada entre els anys 1063-1064 per l'arquitecte Buscheto, amb la desena part del botí de l'empresa pisana contres les Illes Balears.

castell abadia de Loarre

1071

El castell de Loarre és un castell romànic situat sobre la serra de Loarre, a uns 35 km d'Osca, a l'Aragó. Des de la seva posició es té un control sobre tota la plana de la Foia d'Osca i en particular sobre Bolea, principal plaça musulmana de la zona i que controlava les riques terres agrícoles de la plana.Va ser construït el segle XI per ordre del rei Sanç III, per organitzar els atacs contra Bolea. La construcció inicial va ser posteriorment ampliada a la que coneixem avui en dia durant el regnat de Sanç I d'Aragó i Pamplona, sota el regnat del qual es va procedir a la fundació d'un monestir a l'esmentat castell.

Iglesia de Notre-Dame la Grande Poitiers

1086

Notre-Dame la Grande és una església parroquial, antiga col·legiata d'estil romànic situada a la ciutat francesa de Poitiers, a la regió de Poitou-Charentes. Tot i que la historiografia esmenta que possiblement va ser iniciada al segle X, va ser en el XI quan es va construir majorment, sobre antics vestigis d'un edifici, del qual subsisteixen algunes pedres i maons, i consagrada pel cardenal bisbe d'Ostia, el futur Papa Urbà II, en 1086.

GÒTIC

1100 - 1500

col·legiata de Santa Juliana de Santillana del Mar

1100

La col·legiata de Santa Juliana de Santillana del Mar, comunitat autònoma de Cantàbria (Espanya), a la qual deu el seu nom aquesta localitat càntabra (San Juliana - Santillana), és un dels monuments romànics més representatius de la regió. Fou declarada Monument Nacional l'any 1889.El temple primitiu va ser substituït en època romànica, per la qual cosa, amb diversos afegits i reformes, s'ha conservat fins avui, que data del segle XII.

Sant Climent de Taüll

1125

Sant Climent de Taüll és una església romànica de la localitat de Taüll, al terme municipal de la Vall de Boí, dins de l'antic terme de Barruera.Com la resta d'esglésies de la Vall de Boí, la de Sant Climent de Taüll fou objecte de la venda i bescanvi l'any 1064 pels comtes de Pallars Sobirà, Artau I i la seva muller Llúcia de la Marca, als comtes de Pallars Jussà, Ramon V i la seva dona Valença de Tost.

catedral de Zamora

1140

La Catedral de Zamora és una església de Zamora, Castella i Lleó, Espanya, ubicada la riba dreta del riu Duero, en la part sud i alta de la ciutat vella. És envoltada per murs i antigues portes.
Fou construïda entre 1151 i 1174 i és un exemple d' arquitectura romànica espanyola. Tomas de la ciutat per actuar com a catedral.

L'església va ser construïda sota el bisbe Esteban, amb el patronatge d'Alfons VII i la seva germana Sancha Raimúndez. La data de construcció (1151-1174) és tradicionalment documentada per una epigrafia en el costat del nord del transsepte, tot i que les descobertes recents han provat que l'església es va començar el 1139, al temps del bisbe Bernardo.

la torre de Pìsa

1173

La Torre inclinada de Pisa és el campanar de la catedral de Pisa. Es va construir perquè quedés vertical, però es va començar a inclinar alhora que començaven les obres l'agost del 1173. La construcció de la Torre de Pisa es va fer en tres etapes durant 200 anys.

Catedral de San Vigilio (Trento)

1212

La Catedral de Trento o Catedral de Sant Vigili (en italià: Cattedrale di San Vigilio, més coneguda com a Duomo o Cattedrale di Trento) és una catedral a la ciutat italiana de Trento, en el Trentino-Alto Adige. Està dedicada a sant Vigili, patró de la ciutat.És un imponent edifici romànic-gòtic construït entre els segles XII-XIII. L'acompanya un campanar erigit al segle XVI. Hi ha monuments i restes de pintures al fresc dels segles XII i XV als braços del creuer.