ART GÓTIC (POL I CARLA)

Events

ROMANIC

800 - 1200

L'art romànic es va desenvolupar a l'Europa Occidental del segle XI al XIII, després de la descomposició de l'Imperi carolingi.

A banda de les influències clarament romanes i de les noves tendències aparegudes a la Llombardia que havien anat experimentant amb noves formes i estructures inspirades en els edificis que restaven, també hi ha una clara assimilació de modalitats orientals.

El nou estil s'estengué ràpidament per totes les cultures europees mediterrànies, travessant els Alps cap als països del Rin i endinsant-se per tota la península Ibèrica.

ABADIA DE LA TRINIDAD DE VANDôME

1035

L'abadia de la Trinitat de Vendôme fou una abadia benedictina, a la localitat de Vendôme, avui dia al departament francès de Loir i Cher, fundada per Jofré II Martell, comte de Vendôme i la seva dona Agnès de Borgonya i es va començar el 1035, essent consagrada el 31 de maig de 1040, un mes abans que Jofré esdevingués comte d'Anjou. Va ser posada sota dependència directa del papa, cosa que va ser acceptada per Teodoric bisbe de Chartres i el 1056 pel rei Enric I de França. Va ser dotada amb molts llocs, per exemple l'illa d'Oloron. Els seus primers monjos foren cluniacencs vinguts de l'abadia de Marmoutier, prop de Tours. El Papa va concedir als abats el dret a ser cardenals el 1063.
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Abadia de la Trinitat de Vendôme Modifica l'enllaç a Wikidata
[amaga]
Vegeu aquesta plantilla
Monestirs benedictins
Catalunya

Santa Maria d'Amer Santa Maria de Cervià Santa Maria de Cóll Santa Maria de Gerri Santa Maria de Montserrat Santa Maria de Ripoll Santa Maria de Roses Santa Maria de Serrateix Sant Benet de Bages Sant Benet de Montserrat Sant Cugat del Vallès Sant Esteve de Banyoles Sant Feliu de Guíxols Sant Genís de Bellera Sant Joan les Fonts Sant Llorenç del Mont Sant Llorenç de Morunys Sant Llorenç del Munt Sant Llorenç prop Bagà Sant Miquel de Cruïlles Sant Miquel del Fai Sant Pau del Camp Sant Pau de Fontclara Sant Pere de Besalú Sant Pere del Burgal Sant Pere de Camprodon Sant Pere de Casserres Sant Pere de Galligants Sant Pere de les Maleses Sant Pere de la Portella Sant Pere de les Puel·les Sant Pere de Rodes Sant Ponç de Corbera Sant Quirze de Colera Sant Salvador de Breda el Sant Sepulcre de Palera
MTR Logo
Catalunya Nord

Sant Martí del Canigó Sant Miquel de Cuixà
Aragó

Sant Joan de la Penya
Castella

Santo Domingo de Silos San Martín de Frómista San Millán de Yuso
França
Saint-Léger de Murbach la Trinitat de Vendôme
Galícia

Santo Estevo de Ribas de Sil
Itàlia
Santa Maria de Farfa Sant Benet de Montecassino Sant Pau Extramurs
Occitània

Santa Fe de Concas Santa Maria de Fontfreda Sant Pere de Moissac Sant Pere de Montmajor Sant Ponç de Tomeres Sant Víctor de Marsella

GÒTIC

1100 - 1500

L'arquitectura gòtica s'inclou dins del moviment cultural conegut com a art gòtic que, al seu torn, sorgeix en un context més ample, anomenat renaixement del segle XII. Aquest estil arquitectònic s'estén per un llarg període de l'edat mitjana i varia d'un lloc a un altre; es desenvolupa entre meitat del segle XII i inicis del segle xvi, marcant la fi del període medieval. El primer gest impulsor d'aquesta nova filosofia constructiva es donà a França, estenent-se a tota Europa en un període conegut com el de les grans catedrals.

NOTRE DAME ( PARÍS)

1163

Notre-Dame és la catedral de l'arxidiòcesi de París. És una de les catedrals franceses més antigues d'estil gòtic. Dedicada a la Verge Maria (Notre-Dame és la forma francesa per "Nostra Senyora"), és a la plaça del Parvis, a la petita Île de la Cité, al 4t districte de París, i envoltada per les aigües del riu Sena.

CATEDRAL DE TOURS

1170

La catedral [de] San Gaciano de Tours (en francès, cathédrale Saint-Gatien de Tours), també anomenat simplement catedral de Tours és una catedral de Tours, Indre-et-Loire. El primer bisbe de Tours, dedicada a St Gaciano, és la seu de l'Arxidiòcesi de Tours i la catedral metropolitana de la província eclesiàstica de Tours.
Sant Gaciano Cathedral va ser construït entre 1170 i 1547. Des del seu naixement, es trobava gairebé a la boca del pont que va abastar el riu Loira controlat pel castell de Tours, a la ruta que uneix París amb el sud-oest de França.

CATEDRAL DE NOTRE-DAME DE ESTRASBURGO

1176

La catedral de Notre - Dame de Strasbourg està situat al centre històric d'aquesta ciutat francesa, declarat Patrimoni de la Humanitat per la Unesco l'any 1988 i està dedicada al culte catòlic de la Verge Maria, restaurat des de finals del segle XVII, després el culte va començar al segle XVI Protestant.
L'edifici, propietat de l'estat francès que ho declarada monument històric el 1862 i la seu de la diòcesi d'Estrasburg, es va construir més de quatre segles, entre el 1015 i 1439 i es considera una arquitectura excepcional de l'exemple del gòtic tardà, acumulant pel domini de diversos arquitectes de Borgonya, Regne de França i el Sacre Imperi Romanogermànic durant la seva construcció que combina els estils d'obres sobre com la Sens , un dels primer gòtic, Chartres, Notre - Dame de París, Notre - Dame de Reims i altres Suàbia o Bohèmia.
Campanar o Flèche, que culmina a 142 m d'altura, era més alta del món treballen la seva torre singular arquitectura durant més de dos segles.
Reflex de la vida artística de la ciutat i testimoni del seu desenvolupament històric de l'edat mitjana, Notre - Dame d'Estrasburg va patir les conseqüències de la rivalitat Franco-alemany durant el setge de 1871 i els horrors de la guerra durant els bombardejos de l'aviació de 1944 aliat.https://tse2.mm.bing.net/th?id=OIP.ssI4j1ZTBjk6xh-dPqr9_gEsDI&w=263&h=176&c=7&qlt=90&o=4&dpr=1.1E%2b15&pid=1.7

CATEDRAL DE CHARTRES

1194

La Catedral de Nostra Senyora de Chartres (en francès: Cathédrale Notre-Dame de Chartres), és una església catedralícia de culte catòlic romà sota l'advocació de la Mare de Déu de l'Assumpció, a la ciutat de Chartres, en el departament d'Eure i Loir, a França, al nord-oest de país, a uns 80 km de la capital estatal, París. Així mateix és la seu de la Diòcesi de Chartres, a l'Arxidiòcesi de Tours. Està inscrita a la llista del Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO des del 1979.[1]
Aquesta catedral va marcar una fita en el desenvolupament del gòtic i va iniciar una fase de plenitud en el domini de la tècnica i l'estil gòtic, establint un equilibri entre ambdós. És summament influent en moltes construccions posteriors que es van basar en el seu estil i les seves nombroses innovacions, com les catedrals de Reims i Amiens a les quals va servir de model directe.

CATEDRAL DE LA SEU VELLA LLEIDA

1200

La Seu Vella o catedral antiga és un monument arquitectònic de la ciutat de Lleida. S'alça sobre un turó que porta el seu nom, des del qual s'albira tota la ciutat, el riu Segre i gran part de l'horta de Lleida. La Seu Vella forma part d'un conjunt monumental integrat també pel Castell del Rei o La Suda i la fortificació militar que els envolta. Tots tres elements estan catalogats com Bé Cultural d'Interès Nacional.

CATEDRAL DE BURGOS

1221

La Catedral de Santa Maria de Burgos, tercera catedral d'Espanya per les seves dimensions, després de Sevilla i Toledo, és un destacable edifici gòtic que ha sabut adaptar l'estil adornat amb flors vingut de França i d'Alemanya a l'exuberància pròpia de l'estil decoratiu espanyol. Les nombroses obres d'art que es troben a l'interior en fan un grandiós museu de l'escultura gòtica europea.
És l'única catedral d'Espanya declarada Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO (des del 31 d'octubre de 1984).

CATEDRAL DE TOLEDO

1226

a Catedral de Santa María de Toledo, anomenada també Catedral Primada de Toledo, seu de l'Arxidiòcesi de Toledo, és un edifici considerat com el magnum opus,[1] de l'estil gòtic a Espanya. Se la coneix popularment com la Dives Toletana (amb el sentit de la «rica toledana»).[n. 1]
La primera consagració documentada va ser dedicada a santa Maria i va tenir lloc l'any 587 en època del rei visigòtic Recared. Aquest temple primitiu va ser convertit en mesquita i, posteriorment, després de la conquesta de Toledo (1085) per Alfons VI, va ser novament utilitzat com a edifici cristià i així va romandre fins a la nova reconstrucció de l'edifici que va començar el 1226 sota el regnat de Ferran III el Sant. La gran obra culmina amb les últimes aportacions gòtiques realitzades durant el segle XV i que es donen per finalitzades el 1493, quan es van tancar les voltes dels peus de la nau central, ja en temps dels Reis Catòlics. Està construïda amb pedra blanca d'Olihuelas, material que es troba al terme d'Olías del Rey.

CATEDRAL DE MALLORCA

1229

La catedral de Mallorca o Seu de Mallorca (popularment la Seu) és el principal edifici religiós de la ciutat de Palma, seu episcopal de la diòcesi de Mallorca. És d'estil gòtic català, fou construïda entre els segles XIII i XVI i és famosa per la seva rosassa i pel gran espai interior comparat amb la mola exterior. El seu tret principal, però, és la seva situació, a l'acròpoli de la ciutat romana de Palma, davant la mar, amb la muralla als peus i entre el castell de l'Almudaina i el palau episcopal. L'any 1931 la seu fou declarada monument historicoartístic

SANTA CAPELLA ( SAINTE-CHAPELLO) PARÍS

1242

La Santa Capella (La Sainte-Chapelle de París) és una capella gòtica, estreta i coberta amb volta, que va ser construïda a París entre 1242 i 1248, per ordre de sant Lluís, amb la finalitat de conservar-hi diverses relíquies de la Passió de Crist, com ara la corona d'espines i un tros de la creu.
Les vidrieres de profunds colors en pedra festonejada i l'excel·lent restauració dels murs i de les columnes, feta per Eugène Viollet-le-Duc amb Félix Duban i Jean-Baptiste-Antoine Lassus, atorguen una delicada bellesa a l'edifici.

CATEDRAL DE LLEÓ

1255

La Catedral de Lleó és coneguda popularment com la «Pulchra leonina». Fou edificada en un indret estratègic de la ciutat, és una obra mestra dels començaments del gòtic espanyol. Construïda bàsicament entre mitjans del segle XIII i finals del segle XIV, aquest edifici gòtic molt homogeni és l'única catedral d'Espanya que va adoptar el gust francès per les naus altes, allargades i àmpliament il·luminades.

BASÍLICA DE SAN URBANO DE TROYES

1262

El Bisba de Troyes és una jurisdicció eclesiàstica de França a la Xampanya. Els bisbes foren també vescomtes de Troyes a la segona meitat del segle X i fins al 1284

CATEDRAL DE GIRONA

1312

La catedral de Girona dedicada a Santa Maria, es troba el punt més alt de la ciutat; Té la nau gòtica més ampla del món, amb una amplada total de 22,98 metres. La seva construcció va començar el segle XI, en estil romànic, seguint amb el gòtic, conservant només el claustre romànic de 12 i la Torre del mateix període data de 1040; 13 Que s'acabava el segle XVIII.
Al seu costat és l'antic palau Episcopal, seu del Girona Art Museu actualment.

SANTA MARIA DEL MAR

1329

La Basílica de Santa Maria del Mar, antigament Santa Maria de les Arenes, és una església de tipus gòtic català de Barcelona, al barri de la Ribera i construïda entre 1329 i 1383. Els mestres d'obra foren Berenguer de Montagut (el dissenyador principal de l'edifici) i Ramon Despuig. Pel que fa a la part exterior, és considerada l'única gran església gòtica catalana perfectament acabada, tot i que un dels campanars no s'acabà fins al segle xix.