Fris Cronòlogic Segona Guerra Mundial

Events

Inici de la guerra

1 September 1939 - 2 September 1945

Alemanya envaeix Polònia.
Va ser el conflicte armat més gran de la història i s'estima que va tenir un cost, en diners i en recursos, major que totes les altres guerres juntes.

Declaren la guerra a Alemanya

3 September 1939

El Regne Unit, França, Austràlia i Nova Zelanda declaren la guerra a Alemanya.

Comença la Batalla de l'Atlàntic.
Ultimàtum anglo-francès a Alemanya exigint-li la retirada del seu exèrcit de Polònia. Declaració de guerra britànica a les 11 h. i de França a les 17 h. Churchill i Eden entren al Govern britànic.

Varsòvia es capturada per l'exèrcit Alemany

27 September 1939

L'exèrcit alemany, amb el suport dels bombardeigs de la Luftwaffe, va superar fàcilment les defenses poloneses i el 8 de setembre ja havia arribat als afores de la capital, Varsòvia.

El Rein Leopold de Bèlgica rendeix el seu païs

28 May 1940

El Rei Leopold III de Bèlgica rendeix el seu país sense consultar al seu govern ni als aliats.
Leopoldo III i el seu entorn consideren que aquest acte és un autèntic sacrifici, ja que el monarca compartia la sort dels seus soldats i el seu poble, però la premsa francesa i britànica el titlla de "rei traïdor" contra el seu govern.

França signa un armistici amb Alemanya.

22 June 1940

És el nom d'un acord de cessament d'hostilitats entre les autoritats del Tercer Reich alemany i els representants de França.

Exèrcit Alemany es rendeix a les tropes Soviètiques a Stalingrad.

2 February 1943

2 de febrer - Les restes del 6è Exèrcit alemany es rendeix a les tropes soviètiques Stalingrad. Un dels punts d'inflexió al Front Oriental.
La batalla més sagnant de la Segona Guerra Mundial i de la humanitat es desenvolupà en un entorn hostil i amb unes característiques i factors que influïren en la derrota del Sisè Exèrcit del Mariscal de camp Paulus i en el començament de la fi del III Reich.

Atemptat contra Hitler a Rastenburg.

20 July 1944

20 de juliol - Atemptat contra Hitler a Rastenburg.
Va ser un intent fallit d'assassinar a Adolf Hitler, dut a terme per un grup d'oficials de la Wehrmacht organitzats pel coronel conde Claus von Stauffenberg com a part d'un cop d'estat basat en l'anomenada Operació Valquiria, un pla operatiu de les reserves del exèrcit a ser posat en pràctica en cas de disturbis civils o d'una revolta dels milions de treballadors de les fàbriques alemanyes.

Adolf Hitler se suïcida al seu búnquer de Berlín.

30 April 1945

30 d'abril Mentre les tropes soviètiques ocupen el Reichstag i altres edificis governamentals, Adolf Hitler se suïcida al seu búnquer de Berlín.
Hitler es va suïcidar per mitjà d'un tret al cap amb la seva dona, Eva Braun, que va recórrer al enverinament amb cianur.

S'acaba la guerra a Europa.

8 May 1945

8 de maig S'acaba la guerra a Europa. Dia de la Victòria a Europa (V-E Day).
Reuneix tant el tancament del Teatre Europeu en la Segona Guerra Mundial com la rendició Alemanya, que van tenir lloc entre finals d'abril i principis de maig de 1945.

Firma de la rendició oficial

2 September 1945

2 de setembre Firma de la rendició oficial del Japó a bord del cuirassat USS Missouri, a la badia de Tòquio.
Va ser l'acord signat que va formalitzar la Rendició del Japó, finalitzant la Segona Guerra Mundial. Va ser signat pels representants de l'Imperi del Japó, els Estats Units d'Amèrica, la República de Xina, el Regne Unit, la Unió de Repúbliques Socialistes Soviètiques, la Mancomunitat d'Austràlia, el Domini de Canadà, el Govern provisional de la República Francesa, el Regne d'Holanda i el Domini de Nova Zelanda sobre la coberta de l'USS Missouri a la badia de Tòquio el 2 de setembre de 1945. Se li coneix a la data com el Dia de la Victòria sobre el Japó, encara que tal designació és més frecuentementemente usada per referir-se a la data de l'anunci de rendició de l'Emperador Hirohito i Gyokuon-Hoso.