xD

Eurooppa

Hitlerin visiot

1933 - 1938

Hitler halusi laajentaa Saksan alueita ja havitteli paikkaa saksan johtajana.

Anschluss

12 March 1938

ermillä Anschluss (saks. liittäminen) viitataan vuonna 1938 tapahtuneeseen Itävallan liittämiseen natsi-Saksaan (Anschluss Österreichs). Yhdistäminen tapahtui 12. maaliskuuta 1938. Sanalla tarkoitetaan myös aatesuuntaa, joka 1800-luvulta alkaen pyrki Itävallan liittämiseen Saksan yhteyteen.

Hitlerin johtama Saksa aloittaa maailmansodan

1939

Hitlerin noustuaan valtaan, hän halusi kostaa muitten maiden epäreilua kohtelua Saksaa kohtaan ja määräsi hyökkäyksen Puolaan, joka sitten aloitti toisen maailmansodan. Iso-Britannia ja Ranska julistivat sodan Saksalle 3. syyskuuta 1939.

Toinen Maailmansota

1939 - 1945

Saksalaiset alkavat laajentamaan territoriota

1940

Suomi solmii neuvostoliiton kanssa rauhan.
Natsit tunkeutavat Ranskaan, Belgiaan, Luxemburgiin, Alankomaihin.
Belgia ja Norja antautuvat Natseille.
Winston Churchillistä tulee Iso-Britannian pääministeri.
Natsi-Saksa pommittaa lontoota.

Saksa Dominoi Eurooppaa

1941

Saksa hallitsi suurta osaa Eurooppaa, mukaan lukien isoa osaa Neuvostoliiton euroopan puoleista maa-alueista

Ardennien Taistelu

1944 - 1945

Ardennien taistelu (saks. Unternehmen: Wacht am Rhein, myös operaatio Wacht am Rhein) oli viimeinen merkittävä saksalaisten hyökkäys länsirintamalla toisessa maailmansodassa. Hyökkäys alkoi 16. joulukuuta 1944 ja kesti 25. tammikuuta 1945 asti. Se yllätti liittoutuneet, jotka odottivat saksalaisten hyökkäävän pohjoisemmasta Belgian läpi Ranskaan, kuten he olivat tehneet Liègen taistelussa ensimmäisessä maailmansodassa. Saksalaiset kuitenkin hyökkäsivät etelempää läpi Ardennian, joka on metsäinen vuoristoalue Belgian ja Luxemburgin alueella ulottuen myös Ranskan puolelle. Heidän ajatuksenaan oli erottaa brittien ja yhdysvaltalaisten puolustuslinja kahtia, ja pakottaa liittoutuneet rauhansopimukseen, jotta Adolf Hitler voisi keskittyä itärintamaan. Tavoite ei kuitenkaan toteutunut ja saksalaiset kärsivät raskaita tappioita.

Normandian Maihinnousu

1944

Sitä kutsuttiin nimellä Operation Overlord. Natsi-Saksa oli miehittänyt tuolloin Ranskan ja menetti alueitaan itärintamalla. Liittoutuneet pyrkivät avaamaan uuden rintaman Saksaa vastaan. Saksalaiset olivat rakentaneet pitkää "Atlantin valliksi" kutsututtua puolustusketjua jo vuodesta 1940.
Maihinnousuun osallistui Yhdysvallat, joka oli liittynyt sotaan verrattain myöhään. Normandian maihinnousu on tapahtuma, jossa Yhdysvaltojen joukot tulivat Eurooppaan. Tapahtuma oli merkittävä sodan kulun kannalta, sillä natsi-Saksa oli tuleva joutumaan kahden rintaman sotaan eli sekä itärintamalla että länsirintamalla sodittiin samaan aikaan. Lännestä päin joukot etenivät kohti Berliiniä ja myöhemmin sota päättyi Berliinin valloittamiseen ja natsi-Saksan antautumiseen.

Maailmansota Loppuu

1945

1945.9.2, Maailmansota loppuu ja ihmiset juhlivat ympäri maailmaa.
Voittajavaltiot perustivat vuonna 1945 Yhdistyneet kansakunnat elikkä YK:n turvaamaan maailman rauhaa.

Suomi

Talvisota

1939 - 1940

Talvisota syttyi 30.11.1939, kun Neuvostoliitto pommitti suomalaisia kaupunkeja ja puna-armeija hyökkäsi itä-rajan suomalaisjoukkojen kimppuun.

Jatkosota

1941 - 1944

Jatkosota käytiin Suomen ja Neuvostoliiton välillä 25. kesäkuuta 1941 – 19. syyskuuta 1944. Jatkosotaa käytiin Suomen rintamalla samaan aikaan kun Saksa toteutti operaatio Barbarossan nimellä tunnettua laajaa hyökkäystä Neuvostoliittoon.

Lapinsota

1944 - 1945

Lapin sota käytiin toisen maailmansodan aikana Suomen ja Saksan välillä pääasiassa Suomen Lapissa 15. syyskuuta 1944 – 27. huhtikuuta 1945.

Jatkosodan 4. syyskuuta 1944 sovittuihin aselepoehtoihin kuului saksalaisten joukkojen karkottaminen Suomesta 15. syyskuuta 1944 mennessä.Saksan ja Suomen välillä puhkesi Lapin sota.

Aasia

Tyynemeren Taistelu

1941 - 1945

Tyynenmeren sodan katsotaan alkaneen 7./8. joulukuuta 1941, jolloin japanilaiset nousivat maihin Thaimaahan ja Brittiläiseen Malaijaan Malakan niemimaalla ja hyökkäsivät Yhdysvaltain laivaston Tyynenmeren laivaston tukikohtaan Pearl Harboriin.

Japani valloittaa alueita Etelä-Aasiassa

1942 - 1945

Japani valtasi seuraavaksi Hongkongin, Filippiinit, Malesian, Burman ja suurimman osan keski- ja lounaisosien saarista.

Korallimeren taistelu

1942 - 1945

Liittoutuneiden tiedustelu sai vihiä japanilaisten aikomuksesta hyökätä mereltä Port Moresbyä, Uuden Guinean pääkaupunkia vastaan. Liittoutuneet kokosivat kaksi lentotukialusta sekä monia pienempiä aluksia sisältäneen amerikkalais-australialaisen taisteluosaston ja lähettivät sen japanilaisten laivastoa vastaan

Okinawan Taistelu

1945

Okinawan taistelu oli Japanin ja Yhdysvaltain joukkojen välinen taistelu Okinawan saaren hallinnasta toisessa maailmansodassa. Saarella käytiin Tyynenmeren sodan viimeinen saaritaistelu ja samalla suurin maihinnousutaistelu. Okinawa oli Tyynenmeren sodan verisin taistelu. Tähän vaikutti ensisijaisesti se että suuri osa Okinawan väestöstä tai
steli japanilaisten sotilaiden rinnalla ja väestöä käytettiin myös ihmiskilpinä. Tämän lisäksi jatkuva tykkituli ja valtavat tappiot saivat yhdysvaltalaisissa aikaan Sotapsykoosia ja heikkoa taistelutahtoa. Keisarillisen Japanin laivasto menetti taistelussa myös ylpeytensä, taistelulaiva Yamaton.

Ydinpommi Kokeilut

1945

Yhdysvallat pudotti ydinpommin Japanin Hiroshimaan ja kolme päivää myöhemmin Nagasakiin. Ensimmäisen savun hälvettyä kymmenettuhannet ihmiset olivat saaneet surmansa ja kaupungit raunioituneet tomuksi. Kahden pommi-iskun jälkeen Japani antautui.

Yhdysvallat

Pearl Harbor

December 7, 1941

Saksan liittolainen Japani hyökkäsi Pearl Harboriin Yhdysvaltojen Havaijin sotilastukikohtaan, joka tarkoittaa sitä että tämän tapahtuman jälkeen Yhdysvallat aloitti sodan Japania vastaan

Neuvostoliitto

Operaatio Barbarossa

22 June 1941

Operaatio Barbarossa eli Saksan hyökkäys Neuvostoliittoon on maailmanhistorian suurin sotaretki. Sen taustalla oli Hitlerin fanaattinen pyrkimys valloittaa Neuvostoliitto, nujertaa bolševismi ja saada samalla elintilaa Saksan kansalle

Stalingradin Taistelu

1942 - 1943

5,000,000 miljoonan sotilaan verikylpy, Jossa oli vastakkain Akselivallat ja Neuvostoliitto, Stalingradin kylmässä karussa kaupungissa(nykyinen Pietari)
Taistelu vaati monia siviili uhreja.