Toinen maailmansota

Events

Aasia

Sota kiinassa

7 July 1937 - 9 September 1945

Osana Japanin laajentumisuunitelmia maa hyökkää Kiinaan. Japani menestyy hyvin, mutta Kiinan eri ryhmät yhdistivät voimansa ja onnistuvat estmään koko maan miehityksen. Kiinassa käydään erittäin tuhosaa sotaa II maailmansodan loppuun saakka.

Japanin laajeneminen Aasiassa

7 December 1941 - 8 May 1942

Pearl Harbourin iskun jälkeen Japani hyökkää ja valloittaa liittoutuneita alueita Tyynellämerellä, kuten Hollannin, Filippiinit ja Itä-Intian.

Pearl Harbor

7 December 1941

Japani hyökkäsi Yhdysvaltojen kimppuun Hawajin sotilastukikohtaan. Hyökkäystä johti kapteeniluutnantti Lisää sanakirjaan. Tämä oli yllätyshyökkäys, joka veti Yhdysvallat mukaan II maailmansotaan.

Midwayn taistelu

4 June 1942 - 7 June 1942

Japanin tavoitteena oli vallata Midwayn saari. Yhdysvaltojen laivasto kohtasi Japanin laivaston saaren Ilepeillä. Taistelussa japani menetti neljä tukialusta, mikä antoi Yhdysvalloille aloitteen tyynen meren taistelussa.

Okinawan ja Iwo Jiman taistelut

19 February 1945 - 21 June 1945

Yhdysvallat halusi valloittaa saaret, jotta se pystyisi hyökkäämään Japaniin parenmmin. Japinilaisten tarkoitus oli estää tama hyökkäys ja heikentää amerikkalaisten moraalia.

Hirosiman ja Nagasakin atomipommit

6 August 1945 - 2 September 1945

Yhdysvallat päättää tiputtaa atomipommit Hirošimaan ja Nagasakiin, jotta sota saataisiin päätökseen. Tämä oli myös ensimmäinen kerta, kuin atomipommeja käytettiin sodassa. Japani antautui ja sota päättyi

Afrikka

Italia hyökkää Egyptiin

9 February 1940 - 16 February 1940

Italian hyökkäys Egyptiin oli Italian hyökkäys Egyptissä olevia brittiläisiä sekä Kansainliiton ja Vapaan Ranskan joukkoja vastaan läntisen aavikon taisteluiden alussa toisessa maailmansodassa

El Alamenin taistelu

23 October 1942 - 3 November 1942

Akselvaltojen ja liittoutuneiden välinen taistelu Pohjois-Afrikassa. Liitoutuneiden tarkoitus oli työlistää saksalaiset pois Egyptistä. Liittoutuneet voittivat taistelun, koska liittoutuneilla oli enemmän miehiä ja saksalaisilla ei ollut polttoaineita pansareilleen

Operaatio Torch

8 November 1942 - 16 November 1942

Liittoutuneet nousivat maihin Vichyn Ranskaa hallitsemaan Pohjois- Afrikkaan. Operaation tarkoituksena oli turvaa Pohjois- Afrikan rannikkoa

Eurooppa

Hitler nousee valtaan

11 April 1933

Hitler halusi laajentaa Saksan alueita ja lisätä sen vaikutusvaltaa Euroopassa.

Itävalta liitetään Saksaan

7 February 1938

Itävälta liitettiin Saksaan. Ranska ja Iso-Britania eivät halunneet asettua jyrkästi Hitlerin tavoitteiden tielle, sillä he eivät halunneet sotaa.

Hitler vaatii Tsekkoslovakian sudetti alueet

15 September 1938

Syksyllä Hitler painosti Tšekkoslovakialta sudeettialueita itselleän. Hän uhkasi hyökätä Tšekkoslovakiaan, jos ei saa niitä itselleän. Iso-Britannia, Ranska, Italia ja Saksa kokoontuivat Müncheniin sopimaan. Münchenin sopimuksessa sudeettialueet liitettiin Saksaan.

Hitler petää lupaukset

7 June 1939

Hitler vaati koko Tšekkoslovakian liittymistä Saksaan. Tšekkoslovakian presidentti Emil Hancha suostui luovuttamaan Tšekkoslovakian Saksalle. Länsivallat menettivät luottauksensa Saksaan. Hitler vaati Puolaa itselleän silloin Iso-Britannia ja Ranska lupasivat auttaa Puolaa jos Saksa hyökkäsi

Operaatio Barbarossa

22 June 1939 - 1942

Hitler luopui toistaiseksi aikeestaan valloittaa Brittiensaaret. Taistelu siirtyi Pohjois-Afrikkaan ja eteläiseen Eurooppaan. Hitlerin joukot valottivat myös Jugoslavian. Hitlerin tärkein kohde oli Neuvostoliitto. Hyökkäämällä itään Hitler uskoi vahvistavansa Saksaa. Saksan hyökkäävät voimat oli jaettu kolmeen osaan: Pohjoisen armeijan ryhmä, Keskustan joukot ja Eteläisen ryhmä.

Hitler ja Stalin sopivat hyökkäämättömyys sopimuksen

15 August 1939

Saksa ja Neuvostoliitto solmivat hyökkäämättömyys sopimuksen, jossa kumpikaan osapuoli ei hyökkää toisen maan kimppuun.

Saksa hyökkää puolaan

1 September 1939

Saksa hyökkäsi puolaan salamasotataktiikalla. Hyökkäyksessä yhdistettiin tehokkaasti eri aselajit. Ilmavoimat ja tykistö tuhosivat vastustajan lentokentät, rautatiet ja risteysasemat. Panssarit työntyivät syvälle selustalle. Jalkaväki valotti lopun alueen. Hyökkäys oli todella nopea josta seurasi se että Iso-Britannia ja Ranska eivät ehtineet auttaa Puolaa.

Ranskan vallotus

10 May 1940 - 22 June 1940

Saksalaiset hyökkäsivät Ranskaan, Belgian ja Hollannin kautta salamasotataktiikalla.

Saksan armeija hyökkäsi

22 June 1941

Saksan armeija hyökkäsi kohti itää ja mukana oli liittolaisia muun muassa Suomi. Useimmat neuvostolentokoneet pommitettiin romuiksi. Neuvostoliiton liittyminen sotaan ilahdutti brittejä.
.

Stallingradin taistelut

23 August 1942 - 2 February 1943

Stalingradin taistelu oli toisen maailmansodan käännekohta ja yksi ihmiskunnan verisimmistä taisteluista. Se oli aikanaan suurin koskaan käyty taistelu osallisena noin viisi miljoonaa sotilasta, jossa vastakkain olivat akselivallat ja Neuvostoliitto. Taistelussa Saksa liittolaisineen valtasi liki kokonaan etelävenäläisen Stalingradin (nykyisen Volgogradin) kaupungin, mutta puna-armeija onnistui saartamaan noin 250 000 akselivaltojen sotilasta mottiin ja tuhoamaan joukot torjuttuaan saksalaisten vastahyökkäyksen. Akselivallat menettivät 850 000 sotilasta, noin neljänneksen itärintaman miesvahvuudestaan, eivätkä enää toipuneet menetyksestä. Neuvostoliiton voitto aloitti pian saksalaisten perääntymisen itärintamalla, mikä lopulta johti natsi-Saksan häviöön keväällä 1945.

Kurskin taistelu

4 July 1943 - 22 July 1943

Kurskin taistelu oli merkittävä Saksan ja Neuvostoliiton välinen taistelu toisen maailmansodan itärintamalla 4.–22. heinäkuuta 1943. Kurskin taistelu on maailman kaikkien aikojen suurin panssaritaistelu. Saksalaiset aloittivat hyökkäyksen itärintamalla Kurskin kaupungin lähellä. Saksan armeijan tavoitteena oli oikaista kaupungin kohdalle rintamaan muodostunut mutka, jotta joukkoja tarvittaisiin koko rintamalla vähemmän ja motittaa puna-armeijan alueella olleet merkittävät joukot ja saada siten Stalingradin taistelussa menetetty aloite takaisin haltuunsa. Neuvostoliitto onnistui pysäyttämään hyökkäyksen ja saksalaiset saivat vallattua alle viidesosan tavoitteistaan.

Maihinnousu Italiaan

9 July 1943 - 18 September 1943

Kurskin taistelu on maailman kaikkien aikojen suurin panssaritaistelu. Saksalaiset aloittivat hyökkäyksen itärintamalla Kurskin kaupungin lähellä. Saksan armeijan tavoitteena oli oikaista kaupungin kohdalle rintamaan muodostunut mutka, jotta joukkoja tarvittaisiin koko rintamalla vähemmän ja motittaa puna-armeijan alueella olleet merkittävät joukot ja saada siten Stalingradin taistelussa menetetty aloite takaisin haltuunsa. Neuvostoliitto onnistui pysäyttämään hyökkäyksen ja saksalaiset saivat vallattua alle viidesosan tavoitteistaan.

Normandian maihinnousu

6 June 1944 - 22 June 1944

Toiselta nimeltä operaatiota kutsuttiin Operation Overlordiksi. Saksa menetti alueita itärintamalla. Moni tappioita tuli liittoutuneille kahdella kaistaleella, Juno Beachilla ja Omaha Beachilla. Normandian rintama alkoi liikkua vasta heinäkuun lopussa.

Natsi Saksan loppu

16 April 1945 - 9 May 1945

Viimeinen taistelu Euroopassa. Neuvostoliitto hyökkäsi Berliiniin. Saksalaiset, olivat menettäneet paljon joukkojaan, joten puna armeijaa oli vastassa Hitler Jugendin lapsisotilaita.

Suomi

Talvisota

30 November 1939 - 13 March 1940

Neuvostoliitto aloitti talvisodan hyökkäämällä ilman sodanjulistusta, ja sota päättyi 105 päivää. Lehdistö seurasi talvisotaa tarkasti, koska muilla rintamilla ei käyty paljoakaan sotaa. Talvisota syttyi, kun Neuvostoliitto pommitti suomessa olevia kaupunkeja ja hyökkäsi suomalaisjoukkojen kimppuun. Suomalaiset käyttivät mottitaktiikkaa (suomalaisten käyttämä taktiikka talvisodassa: teitä Pitkin hyökänneet puna armeijan kolonnat pysäytettiin . Saarettiin ja pilkottiin pienempiin osiin )

Suomi hyökkää Neuvostoliittoon

19 February 1941

Saksa hyökkäsi vuonna 1941 kohti itää ja mukana oli liittolaisia, muun muassa Suomi. Saksalaisten lentokoneiden isku oli yllätys: useimmat neuvostokoneet pommitettiin romuiksi jo ennen kuin ne ehtivät mousta ilmaaan

Jatkosota

25 June 1941 - 19 September 1944

Suomen rintamalla samaan aikaan kun Saksa toteutti operaatio Barbarossan kanssa. Suomen rintama oli jaettu saksalaisten ja suomalaisten joukkojen kesken siten, että suomalaiset olivat vastuussa eteläisestä rintamasta ja saksalaiset Lapin rintamasta. Suomalaiset etenivät aluksi nopeasti, mutta eivät halunneet ylittää vanhaa raja ja siksi sota juuttui asemasotaan

Lapin sota

15 September 1944 - 27 April 1945

Suomi ja neuvostoliitto sopivat erillisen sopimuksen, jossa neuvostoliittolaiset määräsivät suomalaisten häätämään saksalaiset Lapista. Saksalaiset, eivät suhtautuneet siihen hyvällä ja he ajautuivat sotaan Suomen kanssa. Saksalaiset poltivat Lapin vetäytyessä Suomesta.