toinen maailmasota

Events

Eurooppa

saksa

1933

hitler nousi valtaan saksassa 1933 josta oli tulossa toinen maailmasota

Saksa valmistuu sotaan

9 February 1933

Hitler halusi laajentaa Saksaa ja lisätä vaikutusvaltaa Euroopassa. Hitler valmisti paljon aseita ja otti käyttöön asevelvollisuuden.

itävalta liitettiin saksaan

1938

hitler vaati Tsekkoslovakia sudeettialueita, koska siellä asui noin 3 miljoonaa Saksalaista. Hitler myös uhkasi hyökätä tsekkoslovakiaan ellei tämö suostuisi.

neuvostolitto ja saksa

1939

Neuvostoliitto ja Saksa oli toistensa vihollisia, sentakia he olmivat hyökkämöttömyys soimuksen. se hyödytti molempien osapuolta.

päättyykö itsenäisyys

30 November 1939

neuvostoliitolla ja suomella oli kireat välit v 1920-30 luvulla. saksa ja nauvotoliitto olivat sopineet hyökkömättömyys sopimuksen, ja salainen lisäpöytäkirja. Lisäpöytäkirjassa Euroopan isoimmat diktatuurimaat jakoivat suomen ja baltianmaan kuuluvan Neuvostolle. Neuvostoliitto sai hyvän mahdollisuuden painostaa suomea ja muita pikkuvaltioita antamaan luvan rakentaman neuvoton sotilastukikohdan niiden alueille. talvi sota syttyi kun neuvosto pommistti suomalaisia kaupunkeja ja punaarmejat hyökkäsivät suomalaistenkimppuun.

talvisota

30 November 1939 - 13 November 1940

Neuvostoliito sai itäosat johon kuului suomi,viro ja muut. Kun suomi itsenäistyi Talvisota alkoi, ja punaset ja valkoiset taistelivat puolistaaan. https://www.youtube.com/watch?v=QzXGdy8Et30

iso Britannia

1940

Kun raska oli antautunut saksalle oli enään isobritannia vastaan Saksa. saksa aloitti ekana rajulla ilmahyökkäyksellä , mutta britannialaiset olivat todella tiukkoja. eräänä päivänä lontoon taivas täyttyi sadoisa lentokoneista ihmiset juoksivat pakoon tuhoutuneista kodeista mutta työmies uhosi " jos sinne piiraa samalla sen saa samalla mitalla tai enemmän. lopulta saksa antautui.

Norjan satamat

1940

Saksa hyökkäsi norjan tärkeisiin satamin, mutta norjalaiset kokosivat voimansa. Norjalaisten lisäksi saapui myös liittoutuneita joukkoja, mutta Norjan oli annettava priksi, jolloin saksa voitti.

mangnot-linja

1940

Ranska halusi estää saksaa hyökkäämästä ranskaan maginot-linjalla. magnotin pituus oli noin 620km pitkä. Magotin sisällä oli mm. suuria linnoituksia ja rauta teitä. Magnotin piti estää hyökkäystä, mutta siinä oli yksi ongelma magnottia oli rakannettu estämään rakennusta edestäpäin. saksa hyödytti tilaisuutta ja hyökkäsi belgiastapäin, jolloin ranska valloitettiin.

sotaajan elämää

6 March 1941 - 1 March 1944

suomalaiset rakensivat sodan aikana korsuja. kuoleman pelkoa torjuttiin yleensä huumorilla, päihteillä ja kauniiden naisten kuvista seinillä. sota elämää siviileille oli rankkaa ruuasta oli jatkuva pula, kun viljelymaa oli väheentynyt. Sen takia oli lotat. lotat leipoivat leipiä, valvoivat ilmantilaa, muonittivat sotilaita ja hoitivat haavoittuneita. pikkulotat koostuivat 8-16 vuotiaista.

"barbarosa"

12 June 1941

Lontoon voiton jälkeen saksa halusi valloittaa vihollisensa Neuvostoliiton. saksa hyökkäys oli jaettu kolmeen ryhmään saksa etesi baltian maiden kautta, johon kului myös suomi. neuvostoliitolle saksan hyökkäys tuli yllätyksellä, joten suurinosa neuvostoliiton koneista ehdittiin jo pomittaa alas ennen kuin ne nousivat ilmaan. Saksan salamasota taktiikka näytti toimivan todella hyvin ja oli valloittanut ison osan Neuvostoliittoa. vuoden 1941 lopulla kohtasi saksalle katastrofi säästä tuli todella iso ongelma ja vaikutti kulkuneuvoihin aseisiin ja lentokoneisiin. saksa kyllä pääsi moskovaan asti , mutta ei valloittanut sitä saksa piiritti moskovan 900 päivän ajaksi.

Jatkosota

6/1942 - 9/1944

Saksa halusi hyökätä Neuvostoliittoon,niin Suomi hyökkäsi mukana , koska suomi halusi valloittaa takaisin Neuvostoliiton valloittamat kaupungit, jotka kuuluivat suomelle. puna-armeja sai Saksalaiset vetäytymään neuvostoliitosta, jolloin suomi jäi yksin Neuvstoa vastaan. Suomen pääpuolustusamema murtui todella nopeasti jolloin suomalaset jotuivat paniikkiin. Lopulta Suomalaiset joutuivat vetäytymään Neuvostonalueilta. Suomi hävisi sodan ja rauha solmittiin syksyllä vuonna 1944.

Honeymoon

15 May 1945

hitler meni naimiisiin eva braunin kanssa sodan viimeisinä päivinä. hään seuraavana päivänä Eva tappoi itsensä syanidiklipseillä tämän jälkeen hitler ampui itsensä hitler. Hitler antoi myös myrkkyä lempikoiralleen blondille joka myös menehtyi https://s-media-cache- ak0.pinimg.com/564x/f6/b0/92/f6b092fe4415be781ad98d9c09226a42.jpg https://www.youtube.com/watch?v=QLmnTOQ2YpM

Uudet ystävykset

9 March 1948

suomi oli hävinnyt molemmat sodat neuvostoliitto vastaan ja suomalaiset luulivat , että neuvostoliitto miehittäisi suomen . lopulta suomen ja NL suhteet parantuivat paranivat jolloin pariisin rauha julistettiin vuonna 1947.

Japan

Tora! Tora !Tora!

1941

Saksan liittolainen hyökkäsi Japani hyökkäsi yhdysvaltain sotilastukikohtaa pearl haboriin. japani hyökkäsi sen takia kun yhdysvalllat ja isobritannia rajoittivat öljyn tuonnin ja viennin japaniin.

liittoutuneeyt

Liittoutuneiden voitto

6 March 1944

saksalaiset valtasivat melkein koko Stalingardin, kunnes neuvosto armeja saartoi kaupunki. sota muuttui epätoivoiseksi kun saksan sotilaitte ei saatu tarpeeksi ruokaa, polttoaineita ja ruokaa he olivat liian heikkoja piiloutuakseen. lopulta saksa antautui liittoutuneet päättvät hyökätä saksaan englannin yli . maihinnousu tapahtui 6.6.1944