Toinen maailmansota

Aasia

Sota Kiinassa

7 July 1937 - 9 September 1945

Osana Japanin laajentumissuunitelmia maa hyökkää Kiinaan. Japani menestyy hyvin, mutta Kiinan eri ryhmät (kansallismieliset ja kommunistit) yhdistivät voimansa ja onnistuvat estämään koko maan miehityksen. Kiinassa käydään erittäin tuhoisaa sotaa toisen maailmansodan loppuun saakka.

Pearl Harbor

7 December 1941

Japani hyökkäsi Yhdysvaltojen kimppuun Havajin sotilastukikohtaan. Hyökkäystä johti kapteeniluutnatti Fuchida. Se oli yllätyshyökkäys joka veti Yhdysvallat mukaan toiseen mailmansotaan. Hyökkäyksen tarkoituksena oli tuhota Yhdysvaltojen laivasto.

Japanin laajeneminen Aasiassa

7 December 1941 - 8 May 1942

Pearl Harbourin iskun jälkeen Japani hyökkää ja valloittaa liitoutuneilta alueita Tyynellämerellä kuten Filippiinit ja Hollanin Itä-Intian. Japani havittelee näiltä alueilta luonnonvaroja kuten öljyä.

Midwayn taistelu

4 June 1942 - 7 June 1942

Japanin tavoitteena oli vallata Midwayn saari. Yhdysvaltojen laivasto kohtasi Japanin laivaston saaren liepeillä. Taistelussa Japani menetti neljä tukialusta, mikä antoi Yhdysvalloille aloitteen tyynenmeren taistelussa. Taistelu oli harvoja avomerellä käytyjä taisteluja.

Filippiinien vapautus

20 October 1944 - 2 September 1945

Yhdysvaltojen hyökkäyksen tarkoituksena oli vapauttaa Filippiinit Japanin vallan alta. Taisteluja käytiin sekä maalla ja merellä. Yhdysvallat voittivat taistelun ja onnistuivat vapauttamaan Filippiinit. Japani menitti huomattavan määrän suuria aluksia, joten Japanin laivasto ei ollut enää suuri uhka liittoutuneille.

Okinawan ja Iwo Jiman taistelut

19 February 1945 - 21 June 1945

Yhdysvallat halusi valloittaa nämä saaret, jotta se pystyisi hyökkäämään Japaniin paremmin. Japanilaisten tarkoitus oli estää tämä hyökkäys sekä heikentää amerikkalaisten moraalia. Taistelut olivat todella raakoja molemmilla saarilla, mutta silti Yhdysvallat saivat valloitettua ne.

Hirosiman ja Nagasakin atomipommit

6 August 1945 - 2 September 1945

Okinawa ja Iwo Jiman taistelut ovat vakuuttaneet Yhdysvallat ettei Japanin saarille kannata hyökätä jalkaväellä. Yhdysvallat päättää tiputtaa atomipommit Hirosimaan ja Nagasakiin, jotta sota saataisiin päätökseen. Tämä oli myös ensimmäinen kerta kun atomipommeja käytettiin sodassa. Japani antautuu ja toinen maailmansota päättyy.

Eurooppa

Hitler nousee valtaan

11 April 1933

Valtaan nousunsa jälkeen Hitler halusi alkaa laajentaa Saksaa ja sen vaikutus valtaa Eurooppaan. Saksa myös alkoi rikkoa monia rauhansopimuksia.

Saksa miehittää Reininmaa

4 March 1936

Saksa marsitti joukkonsa aseistomattomalle Reininmaalle. Ranska tai Iso-Britannia eivät tehneet asialle mitään.

Hitler alkaa valloittaa aluieta

10 February 1938

Saksa sai liitettyä Itävallan itseensä. Ranska ja Iso-Britania eivät asettuneet Hitleriä vastaan, koska eivät halunneet sotaa.

Hitler vaatii Tsekkoslovakian sudetti alueet

15 September 1938

Syksyllä Hitler painosti Tsekkoslovakialta sudettialueita itselleen. Hän uhkasi hyökätä Tsekkoslovagiaan jos ei saa niitä itselleen. Iso-Britania, Ranska, Italia ja Saksa kokoontuivat Muncheniin sopimaan. Munchenin sopimuksessa sudetti alueet liitettiin Saksaan.

Hitler pettää lupauksen

7 June 1939

Hitler vaati koko Tsekkoslovagian liittämistä Saksaan. tsekkoslovagian presidentti Emil Hancha suostui luovuttamaan Tsekkoslovakian Saksalle. länsivallat menettivät luottamuksensa Saksaan. Hitler vaati Puolaa itselleen silloin Iso-Britannia ja Ranska lupasivat auttaa Puolaa jos Saksa hyökkäisi.

Hitler ja Stalin sopivat hyökkäämättömyys sopimuksen

15 August 1939

Saksa ja Neuvostoliitto solmivat hyökkäämättömyys sopimuksen, jossa kumpikaan osapuoli ei hyökkäisi toisen maan kimppuun. Sopimus hyödytti kumpiakin osapuolia. Sopimuksen nimi oli Molotov-Ribbentrop.

Saksan hyökkäys Puolaan

1 September 1939 - 30 September 1939

Saksa hyökkäsi salamasota taktiikalla Puolaa vastaan. Hyökkäyksessä yhdistettiin eri aselajit yhteen. Ilmavoimat ja tykistöt tuhosivat lentokentät, rautatiet ja ristysasemat. panssarit ja jalkaväki valoitti loput alueet. Puola oli saatu nujerettua kuukaudessa.

Winston Churchill nousee valtaan

3 April 1940

Vuonna 1940 Winston Churchill nousi Iso-Britannian pääministeriksi. Hänen puheillaan oli suuri vaikutus taisteluun valmistuneille Iso-Britanialaisille. Churchilillä oli hyvät suhteet Yhdysvaltain presidenttiin Franklin D. Rosevelttiin jolloin Iso-Britannia sai hyvin tärkeitä raaka-aineita.

https://www.youtube.com/watch?v=SOQwa73KXbs

Ranskan valtaus

10 May 1940 - 22 June 1940

Saksalaiset hyökkäävät Ranskaan Belgian ja Hollanin kautta salamasota taktiikallaan. Ranskan vanhanaikaisesta armeijasta ei ollut vastusta Saksalle. Britit pakenevat Dunkerquen kautta ja Saksa asettaa nukkehallituksen Vichyn kaupunkiin.

Saksa hyökkää Britanniaan

10 July 1940 - 31 October 1940

Saksa aloitti rajut ilmahyökkäykset Iso-Britanniaa vastaan. Saksan tavoite oli tuhota Britannian puollustus ennen maihinnousua. Britit kuitenkin saivat torjuttua ne tutkien ja hävittäjiensä avulla. Ilmahyökkäyksien aikana Britit piiloutuivat metrotunneleihin.

Operaatio Barbarossa

22 June 1941

Kun Saksa hyökkäsi Neuvostoliittoon sillä oli siinä mukanaan liitolaisia, kuten Suomi. Saksalaisten lentokone hyökkäys oli yllätys, joten useimmat Neuvosto koneet kerettiin pommittaa. Neuvostoliitto liittyi Iso-Britannian kanssa Saksaa vastaan.

Neuvostoliiton suuri isänmaallinen sota

9 October 1941

Vuoden lopulla sää olosuhteet huononivat ja Saksalla alkoi mennä huonommin, koska heidän kalustonsa eivät olleet tottuneet sellaiseen säähän.

Stalingradin taistelu

23 August 1942 - 2 February 1943

Stalingradissa saksalaiset joutuivat kohtaamaan Venäjän talven kesävarusteissa, koska oli valmistautunut että sota kestää vain vähän aikaa
Saksa hyökkää Stalingradiin. Saksalaiset onnistuivat alkuun valloittamaan lähes koko Stalingradin, mutta sen jälkeen Neuvostoliitto onnistui saartamaan kaupungin. Saksan kuudes armeija pakotetaan antautumaan ja sotamarsalkka Paulus jää vangiksi.

Kurskin taistelu

4 July 1943 - 22 July 1943

Tuhannet saksalaiset ja neuvostoliittolaisten panssarit taistelivat kuumassa kesähelteessä Kurskin lähistöllä. Saksalaisten tarkoituksena oli saada aloite haltuunsa. Neuvostoliitto voitti taistelun ja pääsi etenemään itärintamalle.

Maihinnousu Italiaan

9 July 1943 - 18 September 1943

Liitoutuneet nousee maihin Italiaan. Italian hallitus vaihtaa puolta ja Mussoliini erotetaan virasta. Saksalaiset miehittävät Italian pohjois osat. Saksa perustaa pohjois-Italiaan Mussoliinin johtaman nukkehallituksen.

Normandian maihinnousu

6 June 1944 - 22 June 1944

Normandian maihinnousu toiselta nimeltään operaatio Overlord. Liitoutuneet pyrkivät avaamaan uuden rintaman länteen. Saksalaiset tiesivät, että maihinnousu tapahtuu mutta eivät tienneet milloin ja missä. Maihinnousu onnistui, koska suurin osa saksalaisista oli itärintamalla ja liittoutuneilla oli ilmaylivoima.

Liitoutuneet tunkeutuvat Saksaan

5 January 1945 - 25 January 1945

Saksa ei ole onnistunut torjumaan liittoutuneiden hyökkäyksiä Ardeniassa ja Itä-Preusissa. Saksalta alkaa loppu varusteet ja miehet. Saksan heikentymisestä johtuen Saksan raja ylitetään idässä ja lännessä.

Berliinin taistelu ja Natsi-Saksan loppu

16 April 1945 - 9 May 1945

Toisen maailmansodan viimeinen taistelu Euroopassa. Puna-armeija hyökkäsi Berliiniin. Saksalaisilla ei ollut enää hyviä joukkoja joten Hitler-Jugendin lapsisotilaita ja Volkstrumin nostoväkeä oli liitoutuneita vastassa. Hitler tappoi itsensä bunkkerissa ja monet muutkin Saksan tärkeät päättäjät olivat tehneet itsemurhan tai jääneet vangeiksi. Vähän taistelun jälkeen Saksa antautui liitoutuneille ja sota päättyi Euroopan osalta.

Afrikka

Italia hyökkää Egyptiin

9 September 1940 - 16 September 1940

Hyökkäys Egyptiin oli Italian hyökkäys Egyptissä olevia brittiläisiä, kansanliiton ja vapaan Ranskan joukkoja vastaan. Alun perin hyökkäyksen tavoitteena oli Suezin kanavan valloittaminen, mutta se ei onnistunut joten tavoitteeksi jäi vain valloittaa Egypti.

El Alameinin taistelu

23 October 1942 - 3 November 1942

Akselivaltojen ja liitoutuneiden välinen taistelu Pohjos-Afrikassa. Liitoutuneiden tarkoitus oli työntää saksalaiset pois Egyptistä. Liitoutunet voittivat taistelun, koska liitoutuneilla oli enemmän miehiä ja saksalaisilla ei ollut polttoainetta pansareilleen.

Operaatio Torch

8 November 1942 - 16 November 1942

Liitoutuneet nousivat maihin Vichyn Ranskan hallitsemaan Pohjos-Afrikkaan. Operaation tarkoituksena oli turvata Pohjos-Afrikan rannikko ja helpottaa painetta Egyptin suunalla.

Suomi

Talvisota

30 November 1939 - 13 March 1940

Neuvostoliitto aloitti sodan ilman sodanjulistusta. Sota kestoi 105 päivää. Lehdistö seurasi tarkasti talvisotaa, koska muilla rintamilla ei käyty paljoakaan sotaa. Talvisota syttyi, kun Neuvostoliitto pommitti suomessa olevia kaupunkeja ja hyökkäsi suomalaisjuokkojen kimppuun. Suomalaiset käyttivät sodassa mottitaktiikkaa

Jatkosota

25 June 1941 - 19 September 1944

Suomen rintamilla käyty taistelu, joka toteutui samaan aikaan Operaatio Barbarossan kanssa. Suomi oli jaettu kahteen rintamaan. Eteläisellä rintamalla soti suomalaiset ja Lapissa saksalaiset. Suomalaiset etenivät aluksi nopeasti, mutta eivät halunneet ylittää vanhaa rajaa ja siksi sota juuttui asemasotaan.

Tali-Ihantalan taistelu

25 June 1944 - 9 July 1944

Neuvostoliitto aloittaa suurhyökkäyksen itärintamalla, joka kohdistuu myös Suomeen. Ratkaiseva taistelu käydään Tali-Ihantalassa, jossa suomalaiset torjuvat Neuvostoliiton hyökkäyksen. Neuvostoliitto näkee ettei ole järkevää valloittaa Suomea, joten se päättää jättää Suomen rauhaan ja he sopivat välirauhan.

Lapin sota

15 September 1944 - 27 April 1945

Suomi ja Neuvostoliitto sopivat erillisen sopimuksen, jossa neuvostoliittolaiset määräsivät suomalaisten häätämään saksalaiset Lapista. Saksalaiset eivät suhtatutuneet siihen hyvällä ja he ajautuivat sotaan Suomen kanssa. Saksalaiset polttivat Lapin vetäytyessään Suomesta.

Lähteet

16 March 1945

Lähteet
Wikipedia
Forum
Toinen maailmansota kuvina