Toinen maailmansota

Aasia

Japani hyökkäsi Pearl Harboriin, Yhdysvaltojen Havajin sotilastukikohtaan

9 December 1941

Japani hyökkäsi Pearl Harbouriin. Satojen lentokoneiden laivue saapui pilviverhon turvin, täydessä radiohiljaisuudessa, ja pommitti taistelulaivoja, risteilijöitä ja hävittäjälentokoneita ilman, että amerikkalaiset ehtivät puolustautua. Hyökkäystä johtanut kapteeniluutnantti Fuchida lähetti joukoilleen voittoa ilmaisevan koodiviestin: Tora, tora, tora! (Tiikeri, tiikeri, tiikeri!)

Yhdysvallat pudotti ydinpommin Japanin Hiroshimaan

17 August 1945

Ensimmäinen pudotettiin Hiroshimaan Enola Gay -nimisestä koneesta, jota ohjasi lentorykmentin komentaja, eversti Paul Tibbets. Pommi pudotettiin 9 450 metrin korkeudesta, ja pommi räjähti 6. elokuuta 1945 kello 8.15 (JST) pudottuaan vapaasti 550 metrin korkeuteen. Vastaavaa pommia ei oltu ennen nähty. Kolmen kilometrin päässä olleet asukkaat saivat vaikeita palovammoja. Kaupungin noin 320 000 asukkaasta kuoli saman tien yli 80 000.

Yhdysvallat pudotti toisen ydinpommin Nagasakiin

20 August 1945

Pommi pudotettiin noin kolme kilometriä kaupungin keskustasta – aiotusta kohteesta – luoteeseen olevalle teollisuusalueelle. Se räjähti 43 sekuntia myöhemmin 469 metrin korkeudessa. Nagasakin pommi (22 kilotonnia) aiheutti tuhoa vähemmän kuin Hiroshiman pommi vaikka se oli voimakkaampi, sillä maasto oli mäkisempää. Kumpuileva maasto toisaalta suojasi, toisaalta keskitti ja voimisti räjähdyksen voimaa suppealla alueella jonka koko oli noin 11 neliökilometriä. Pommi tappoi heti noin 35 000–70 000 ihmistä ja vammautti 41 000. Uusimpien tutkimusten mukaan Nagasakissa kuoli 87 000. Nagasakin pommin suurempi voima näkyi sen tuhoalueessa.

Eurooppa

Hitler nousee valtaan

15 February 1933

Valtaan nousunsa jälkeen Hitler halusi alkaa laajentaa Saksaa ja sen myötä Eurooppaa. Saksa alkoi rikkoa monia rauhansopimuksia.

Saksa miehittää Reininmaan

17 March 1936

Toisen maailmansodan loppuvaiheessa länsiliittoutuneiden etenevät armeijat pääsivät Reininmaan rajoille syksyllä 1944. Reininmaa valloitettiin helmi–maaliskuussa 1945, minkä jälkeen Yhdistyneen kuningaskunnan ja Yhdysvaltain joukot pääsivät viimein ylittämään Reinjoen. Sodan jälkeen Reininmaa lakkasi olemasta poliittisena käsitteenä.

Itävältä liitetään Saksaan

9 February 1938

Eräs Hitlerin unelmista toteutui vuonna 1938, kun hänen synnyinmaansa Itävalta liitettiin Saksaan.

Operaatio Barbarossa

22 February 1939 - 16 January 1942

22.6.1941 käynnistyi maailmanhistorian tuhoisin sotilasoperaatio. Tuona aamuna yli kolme miljoonaa Wehrmachtin sotilasta ylitti Saksan ja Neuvostoliiton rajan aloittaen kahden ideologian, fasismin ja kommunismin, sekä kahden totalitaarisen valtion välisen taistelun Euroopan kohtalosta. Kesäkuussa 1941 alkanut taistelu kesti melkein neljä vuotta, päättyen punalipun kohoamiseen Reichstagin ylle 30.4.1945 ja Saksan ehdottomaan antautumiseen mutamaa päivää myöhemmin.

Toisen maailmansodan loppu

18 May 1939 - 20 November 1945

Toinen maailmansota oli vuosina 1939–1945 käyty maailmanlaajuinen konflikti, jonka pääasialliset osapuolet olivat Saksan, Italian ja Japanin johtamat akselivallat sekä Britannian, Kiinan tasavallan, Neuvostoliiton, Ranskan ja Yhdysvaltain johtamat liittoutuneet. 40–50 miljoonaa ihmishenkeä vaatinut toinen maailmansota on ihmiskunnan historian tuhoisin sota. Toinen maailmansota päättyi liittoutuneiden voittoon.

Saksa ja Neuvostoliito solmivat hyökkäämättömyyssopimuksen

9 August 1939

Saksa ja NL sopivat elokuussa vuonna 1939 hyökkäämättömyyssopimuksen, johon kuului salainen lisäpöytäkirja. Siinä nuo kaksi Euroopan diktatuuria jakoivat Itä-Euroopan maat etupiireihinsä. Suomi ja Baltian maat kuuluivat sopimuksen mukaan Neuvotoliiton etupiiriin, joten nyt se saattoi ryhtyä painostamaan Suomea ilman pelkoa siitä, että Saksa tulisi Suomen avuksi.

Saksa hyökkää Puolaan

1 September 1939 - 1 October 1939

Saksa hyökkäsi Puolaan 1.9.1939 salamasotataktiikalla Blitzkrieg. Hyökkäyksessä yhdistettiin tehokkaasti eri aselajit. Ilmavoimat ja tykistö tuhosivat vastustajan lentokentät, rautatiet ja risteysasemat, panssarit työntyivät syvälle selustaan, ja jalkaväki valloitti lopulta alueen.

Suomi hyökkäsi Saksan rinnalla Neuvostoliittoon

19 February 1941

Saksa hallitsi suurta osaa eurooppaa

23 May 1941

Tuolloin aikaa Saksa hallitsi melkein koko Eurooppaa.

Saksa armeija hyökkäsi Britanniaan

22 June 1941

Saksa aloitti rajun hyökkäyksen Iso-Britanniaan vastaan. Saksan tavoite oli tuhota Britannian puolustus ennen maihinnousua. Britannia kuitenkin sai torjuttua sen tutkan avulla. Ilmahyökkäyksen aikana Britannia piiloutuivat metrotunneleihin.

Saksa hyökkää Neuvostoliittoon

23 July 1941

Saksa hyökkäsi vuonna 1941 kohti itää, ja mukana oli liittolaisia, muun muassa Suomi. Saksalaisten lentokoneiden isku oli yllätys: useimmat neuvostokoneet pommitettiin romuiksi jo ennen kuin ne ehtivät nousta ilmaan.

Salamasota

10 March 1942 - 26 March 1942

Salamasota tarkoittaa nopeaa puolustuslinjojen läpi suunnattavaa hyökkäystä vihollisen taistelevien yksikköjen lamauttamiseksi. Hyökkäystä kuvaa sen raivokkuus, yllätyksellisyys ja aselajien saumaton yhteistyö. Salamasodan periaatteen esitti ensimmäisenä englantilainen kenraali J.F.C. Fuller, ja sitä sovellettiin ensimmäisen kerran Amiensin taistelussa 1918.
Salamasotaa nähtiin ensimmäisen kerran ensimmäisessä maailmansodassa, mutta varsinaisesti vasta toisessa maailmansodassa. Maailmansotia kuvastivat silloiset massa-armeijat, josta seurasi kulutussota, jossa kansakunnan voimavarat suunnattiin täysin sotateollisuuden palvelukseen, sekä säälimättömät iskut koko viholliskansaa kohtaan (ideologiat). Niinpä salamahyökkäyksiin osallistui useita miljoonia miehiä, sekä lukematon määrä muuta kalustoa kuten tykkejä, panssarivaunuja ja lentokoneita. Silloisella teknologialla se oli melkoinen haaste logistiikalle

Stalingradin taistelu

23 July 1942 - 2 February 1943

Stalingradin taistelu oli toisen maailmansodan käännekohta ja yksi ihmiskunnan verisimmistä taisteluista. Se oli aikanaan suurin koskaan käyty taistelu (osallisena noin viisi miljoonaa sotilasta), jossa vastakkain olivat akselivallat ja Neuvostoliitto. Taistelussa Saksa liittolaisineen valtasi liki kokonaan etelävenäläisen Stalingradin (nykyisen Volgogradin) kaupungin, mutta puna-armeija onnistui saartamaan noin 250 000 akselivaltojen sotilasta mottiin ja tuhoamaan joukot torjuttuaan saksalaisten vastahyökkäyksen. Akselivallat menettivät 850 000 sotilasta, noin neljänneksen itärintaman miesvahvuudestaan, eivätkä enää toipuneet menetyksestä. Neuvostoliiton voitto aloitti pian saksalaisten perääntymisen itärintamalla, mikä lopulta johti natsi-Saksan häviöön keväällä 1945.

Normandian maihinnousu

6 June 1944 - 22 August 1944

Normandian maihinnousu oli läntisten liittoutuneiden armeijoiden Pohjois-Ranskaan tekemä suuri maihinnousu toisessa maailmansodassa vuonna 1944. Sitä kutsuttiin nimellä Operation Overlord. Natsi-Saksa oli miehittänyt tuolloin Ranskan ja menetti alueitaan itärintamalla. Liittoutuneet pyrkivät avaamaan uuden rintaman Saksaa vastaan. Sota päättyi Berliinin valloittamiseen ja natsi-Saksan antautumiseen.

Afrikka

Italia hyökkää Egyptiin

9 February 1940 - 16 February 1940

Italian hyökkäys Egyptiin oli Italian hyökkäys Egyptissä olevia brittiläisiä sekä Kansainliiton ja Vapaan Ranskan joukkoja vastaan läntisen aavikon taisteluiden alussa toisessa maailmansodassa. Alun perin hyökkäyksen tavoitteena oli Suezin kanavan alueen haltuunotto, minkä saavuttamiseksi Libyassa olevian joukkojen tuli edetä Egyptin pohjoisosien halki kanaalille. Lukuisten viivästysten jälkeen tavoitetta lievennettiin ja lopulta tavoitteena oli vain eteneminen Egyptiin ja tuhota kaikki etenemistä häiritsevät tekijät.

Suomi

Talvisota

30 November 1939 - 13 March 1940

Talvisota syttyi 1939, NL pommitti suomalaisia kaupunkeja ja puna-armeija hyökkäsi itärajan suomalaisjoukkojen kimppuun. Harva ulkomaalainen uskoi pienen Suomen pystyvän torjumaan suurvallan hyökkäyksen. Ulkomalaisia lehtimiehiä virtasi Helsinkiin katsomaan, kuinka Neuvostoliitto miehittäisi Suomen.
Lopputuloksena oli Moskovan rauha (1940). Ja Suomi luovutti Viipurin läänistä osan ja muita alueita Neuvostoliitolle sodan aikana.

jatkota

25 June 1941 - 19 September 1944

Jatkosota käytiin Suomen ja Neuvostoliiton välillä 25. kesäkuuta 1941 – 19. syyskuuta 1944. Jatkosotaa käytiin Suomen rintamalla samaan aikaan kun Saksa toteutti operaatio Barbarossan nimellä tunnettua laajaa hyökkäystä Neuvostoliittoon.
Suomi epäonnistui talvisodassa menetettyjen alueiden sekä Itä-Karjalan takaisin saamisessa, mutta säilytti itsenäisyytensä. Liittoutuneilta poistui yksi rintama. Saksalaisjoukot oli häädettävä maasta Lapin sodassa. Rauhanteossa Suomi menetti Petsamon ja vuokrasi Porkkalan.

Lapin sota

15 September 1944 - 27 April 1945

Jatkosodan 4. syyskuuta 1944 sovittuihin aselepoehtoihin kuului saksalaisten joukkojen karkottaminen Suomesta 15. syyskuuta 1944 mennessä. Saksan ja Suomen välillä puhkesi Lapin sota.