Toinen maailmansota

Suomi

Talvisota

7 February 1939 - 14 February 1940

https://www.youtube.com/watch?v=JZFIyN8WcrM

Elämä 1930-luvun Euroopassa oli räjähdysherkkä. Neuvostoliitto oli solminut Saksan kanssa hyökkäämättömyyssopimuksen, johon kuului salainen lisäpöytäkirja. Siinä Eurooppa oltiin jaettu Saksan ja Neuvostoliiton kesken. Suomi kuului sopimuksen mukaan Neuvostoliiton etupiiriin. Neuvostoliitto oli myös turvallisuutensa takia kiinnostunut Suomen alueesta, koska maiden välinen raja kulki vain n. 30 km päässä Leningradista, jota Saksa tavoitteli.
Neuvostoliiton painostuksen alla Suomi ei kuitenkaan suostunut luopumaan alueistaan. Näin syttyi talvisota, jonka Suomi kävi Neuvostoliittoa vastaan.

Suomi taisteli Neuvostoliittoa vastaan mottitaktiikalla. Taktiikka toimi hyvin ja Stalin oli turhautunut puna-armeijan sodan käyntiin.

Talvisota päättyi Moskovan rauhaan ja Suomi joutui luovuttamaan rajuja aluevaltauksia.
Suomi säilytti itsenäisyytensä.

Kauttakulku- sotilas yhteistyötä

1 September 1940

Saksa ja Suomi tekivät yhteistyötä. Yhteistyöhön kuului mm. Saksan lupa käyttää Suomea kauttakulkuun ja Suomi hyötyi Saksasta sotilaallisella yhteistyöllä.

Jatkosota

25 June 1941 - 19 September 1944

Jatkosota käytiin samaan aikaan kun Saksa toteutti operaatio Barbarossaa. Saksa tuki Suomea sodassa paljon sotilaallisesti.
Sodassa oli pitkä asemasotavaihe, joka päättyi Neuvostoliiton suurhyökkäykseen. Raskaiden torjuntataistelujen jälkeen kirjoitettiin Moskovan välirauha. Suomi säilyi itsenäisenä, mutta sen piti suostua aluevaatimuksiin.

Sodassa rintama arki oli rankkaa. Ankeaa elämää ja jatkuvaa kuolemanpelkoa torjuttiin huumorilla. Sodan rasitusta yritettiin lieventää myös päihteillä. Unenpuutetta torjuttiin pervitinillä, mikä oli amfetamiinipohjainen huumausaine. Huumetta jaettiin erityisesti kaukopartiomiehille, mutta myös korkea-arvoiset upseerit ja lääkärit käyttivät sitä.
Naisten arki oli raatamista, sillä kotona täytyi tehdä oman työn lisäksi nyt myös miesten työ. Ruoasta oli jatkuva pula ja pommituksia pelättiin kaupungeissa paljon. Ikkunat tuli peittää pimennysverhoilla ja kaikki oli säännösteltyä.

Vuonna 1920 perustettu Lotta Svärd -järjestö koulutti naisia vapaaehtoiseen maanpuollustukseen. Yli 200 000 naista osallistui lottana sotaan. Kotirintamalla lotat tekivät monenlaisia töitä. He hoitivat puhelinkeskuksia ja työskentelivät virastojen paperitöissä. Lotat leipoivat leipää rintamalle, talvisodan aikana leipää paistettiin noin 100 000 kiloa päivässä. Lotat valvoivat myös ilmatilaa ja varoittivat lähestyvistä pommituksista.
Lottia myös työskenteli aivan rintaman lähellä. He muonittivat sotilaita ja hoitivat haavoittuneita. Lotat myös lääkitsi rintamalla olevia hevosia ja työskentelivät kaatuneiden sotilaiden kanssa. He pesivät ruumiit ja asettivat ne arkkuun vainajien kotikyliin lähetettäväksi.
Pikkulotat olivat 8-16 vuotiaita nuoria naisia. Heidät kasvatettiin isänmaallisuuteen ja terveellisiin elämäntapoihin. Sodan aikana pikkulotat auttoivat lottia ja hoitivat sairaaloissa pahasti loukkaantuneita, nuoresta iästä huolimatta.

Lapin sota

15 September 1944 - 27 April 1945

Sodat Neuvostoliiton kanssa oli ohi. Suomen sodissa Suomea tukeneet saksalaisjoukkojen sotilaat piti saada pois suomesta. Suurin osa saksalaissotilaista oli Pohjois-Suomen alueella ja Saksalaisten häätö pois johti Lapin sotaan.

Aasia

Japani hyökkäsi Pearl Harboriin

8 December 1941

Saksan liittolainen Japani hyökkäsi Yhdysvaltojen Havajin sotilastukikohtaan. Hyökkäys tuli täydessä hiljaisuudessa, eikä USA ollut tietoinen siitä. Tämä liitti Yhdysvallat mukaan toiseen maailmansotaan.

Japanin aluevaltaukset

31 December 1941

Pearl Harborin hyökkäyksen jälkeen Japani valloitti Hongkongin, Filippiinit, Malesian, Burman ja suurimman osan Tyynenmeren keksi- ja lounaisosien saarista.

Usan heinäsirkkataktiikka

10 March 1942

Usa alkoi valloittamaan Japanin valloittamia alueita Tyynenmeren keksi- ja lounaisosissa. Heinäsirkkataktiikka tarkoittaa sitä, että valloitetaan yksi alue/saari kerrallaan ja sitten edetään seuraavaan. Japani taisteli sitkeästi vastaan hyödyntäen esimerkiksi itsemurhalentäjiä.

Hiroshiman atomipommi

6 August 1945

Toisen maailmanosodan aikana Hiroshimaa oli pommitettu raskaasti, koska se oli merkittävä teollisuus- ja sotilaskaupunki.
Amerikkalainen lentäjäkapteeni Paul Tibbets ohjasi maailman suurinta Enola Gay -nimistä pommikonetta. Kello 8.15 Enola Gayn pommisäiliöt avautuivat ja maailman ensimmäinen atomipommi irtautui koneesta.
Ensimmäisen vuorokauden aikana Hiroshimassa menehtyi lähes 70 000 ihmistä ja vuoden 1945 loppuun mennessä menehtyneitä oli 140 000. Myöhemmin puhkesi vakavia sairauksia ja säteilystä johtuvia mutaatioita.

Ydinpommi Nagasakiin

9 August 1945

Vain kolme päivää Hiroshiman atomipommin jälkeen Yhdysvallat pudotti Nagasakiin ydinpommin. Pommi oli tarkoitus aluksi tiputtaa Kokuraan. Kaupungin päällä oli kuitenkin niin paksu pilvikerros, ettei pommin tiputtaminen onnistunut. Niinpä Bockscar niminen pommikone suuntasi kohti Nagasakia, joka oli vaihtoehtoinen kohde ydinpommille.

Pommi tappoi välittömästi 35 000-70 000 ihmistä ja vammautti 41 000 ihmistä. Uusimpien tutkimusten mukaan Nagasakin pommituksessa kuoli 87 000 ihmistä.

Japani antautuu

15 August 1945

Nagasakin tuhon jälkeen Japanin keisari ilmoitti maansa antautuvan. Tuho pommien jälkeen oli järkyttävä. Kuolleita oli paljon ja ihmiset kärsi vakavista vammoista. Taistelu Aasiassa loppui ja toinen maailmansota oli lopulta päättynyt.

Eurooppa

Saksa miehittää Reininmaan

3 February 1936

Saksa rikkoi röyhkeästi monia Versaillesin rauhansopimusta ja miehitti aseistautumattoman Reininmaan.

Itävalta liitettiin Saksaan

8 February 1938

Hitlerin unelma toteutui, kun hänen synnyinmaansa Itävalta liitettiin Saksaan.
Samaan aikaan Ranska ja Iso-Britannia eivät halunneet asettua jyrkästi Hitlerin tavotteiden edelle, vaan harjoittivat myöntyväisyyspolitiikkaa. Maat halusivat välttää sodan Saksaa vastaan.

Tsekkoslovakia liitettiin kokonaisuudessa Saksaan

15 March 1938

Hitler alkoi vaatimaan, että Tsekkoslovakia liitettäisiin kokonaisuudessaan Saksaan. Tsekkoslovakian presidentti Emil Hacha kutsuttiin maaliskuussa 1939 Saksan päämajaan. Hitler piti raivosan puheen ja ilmoitti että, Saksan joukot aloittavat joka tapauksessa marssin Tsekkoslovakian rajan yli aamulla klo 6. Hän myös ilmoitti, että Saksan pommikoneet ryhtyisi moukaroimaan pääkaupunkia Prahaa. Hitler antoi ehdon, että jos Tsekkoslovakian presidentti halusi välttää verenvuodatuksen, hänen tulisi käskeä Tsekkoslovakian armeijaa hyväksymään saksalaisjoukkojen maahantulo. Lopulta Hacha suostui vaatimuksen ja Tsekkoslovakia luovutettiin Saksalle. Kaksi tuntia tämän jälkeen Saksan armeija marssi maahan ja tsekit luovuttivat aseensa.

Hitler vaatii Tsekkoslovakialta sudettialueita

8 August 1938

Sudettialueet oli ensimmäisen maailmansodan jälkeen uuteen Tsekkoslovakiaan pääosin saksankielisiä alueita. Hitler uhkasi myös hyökätä Tsekkoslovakiaan, jos hänen vaatimuksiinsa ei suostuttaisi. Hän myös lupasi, että ei esittäisi muita aluevaatimuksia sudettialueiden lisäksi.
Iso-Britannia, Ranska, Italia ja Saksa kokoontuivat Muncheniin sopimaan asiasta. Neuvottelijat uskoivat Hitlerin lupauksiin ja Munchenin sopimuksessa sudettialueet liitettiin Saksaan ja Tsekkoslovakian johtajat pakotettiin hyväksymään sopimus.

Hyökkäämättömyyssopimus

15 August 1939

Kesken Puolan neuvottelujen elokuussa 1939 maailmalle kantautui hämmästyttävä uutinen: natsien johtama Saksa ja kommunistinen Neuvostoliitto olivat solmineet hyökkäämättömyyssopimuksen. Maat olivat toistensa pahimpia vihollisia, mutta sopimus tehtiin, koska se hyödytti kumpaakin osapuolta. Sen avulla Hitler varmisti, että Neuvostoliitto ei hyökkää Saksan kimppuun, jos sota länsivaltoja vastaan syttyy. Neuvostoliitto sai puolestaan aikaa varustaa armeijaansa tuleviin koitoksiin.
Molotov-Ribbentrop-sopimukseen liittyi myös salainen pöytäkirja. Siinä Saksa ja Neuvostoliitto jakoivat Itä-Euroopan maat. Saksa sai Puolan länsiosat. Neuvostoliiton etupiiriin kuuluivat Suomi, Balian maat ja Puolan itäosat.

Saksan salamasota alkaa

1 September 1939

Saksa hyökkäsi Puolaan 1.9.1939 salamasotataktiikalla.
Hyökkäyksessä yhdistettiin tehokkaasti eri aselajit. Ilmavoimat ja tykistö tuhosivat vastustajan lentokentät, rautatiet, risteysasemat, panssarit työntyivät syvälle selustaan ja jalkaväki valloitti lopulta alueen.
Hyökkäys oli niin nopea, että Saksalle julistaneet Iso-Britannia ja Ranska eivät ehtineet auttaa Puolaa, ennen kuin se oli jo miehitetty. Vajaassa kuukaudessa Puola oli nujerrettu, ja Saksa oli sodassa Isoa-Britanniaa ja Ranskaa eli liittoutuneita vastaan.

Salamasota tarkoittaa nopeaa hyökkäystä. Hyökkäyksen kohteena oleva maa ei ehdi valmistautua, eikä tiedä tulevasta hyökkäyksestä. Ensiksi pommikoneet pommittaa maata, siiten maata aletaan miehittämään tykistön ja panssarivaunujen avulla ja lopuksi sotilaat nousee maahan.

Saksa etenee sodassa

4 March 1940

Saksan joukot työntyivät kevällä 1940 Tanskan rajan yli ja saksalaisia sotalaivoja lipui Norjan tärkeisiin satamiin. Tanskan yllätetty hallitus suostui saksalaisten vaatimuksiin, mutta norjalaiset eivät. Norjalaisten avuksi saapui liittoutuneiden joukkoja, mutta lopulta Norja antautui.
Seuraavaksi Hitlerin valloitusretki jatkui kohti Belgiaa, Alankomaita ja Ranskaan.

Saksa mitätöi hyökkäämättömyyssopimuksen

1 June 1941

Operaatio Barbarossa

22 June 1941

Saksan voimat oli jaettu kolmeen osaan: Pohjoisen armeijaryhmän tuli edetä Baltian maihin ja yhdessä suomalaisten kanssa vallata Leningrad. Keskustan joukkujen oli tarkoitus edetä Moskovaan ja eteläisen ryhmän tavoitteet oli Venäjän viljamaiden valloitus, joista edettäisiin Kaukasuksen öljykentille.

Liittoutuneiden maihinnousu Ranskassa

6 June 1944

Neuvostoliiton voitettua Kurskin taistelu, se vaati liittoutuneita hyökkäämään lännestä ja helpottamaan puna-armeijan paineita idässä. Liittoutuneet hyökkäsivät Saksaa vastaan Englannin kanaalin yli. Liittoutuneet tekivät maihinnousun Ranskan rannikolla Normandissa 6.6.1944.

Neuvostoarmeija oli ensimmäinen Saksan mailla Berliinissä. Tästä alkoi Saksan alamäki. Jouluna Saksassa levisi mustahuumori, jonka mukaan saksalaisia kehotettiin ostamaan ruumisarkku itselleen joululahjaksi, sillä lopullinen tuho oli koittanut. Saksan sanottiin palanneen vuodelle nolla ja Berliinin tilanne oli erittäin huono. Hitler muutti salaiseen maanalaiseen bunkkeriinsa ja solmi pika-avioliiton rakastajansa Eva Braunin kanssa.

Stalin julisti Neuvostosotilaille: Tappakaa! Tappakaa! Ei ole viatonta saksalaista. Stalin oli myös rohkaissut joukkojaan kostamaan sodan kärsimykset raiskauksilla.

Hitlerin itsemurha

30 April 1945

Viimeisenä sodan päivänä Hitler solmi pika-avioliiton ja häitä seuranneena päivänä Hitler tappoi itsensä vaimonsa kanssa.
Hitler tappoi itsensä ampumalla. Sitä ennen hän oli antanut vaimolleen Eva Braunille syanidikapselin, johon nainen oli kuollut. Hitler tarjosi myös myrkkykapselin koiralleen. Uskolliset upseerit hävittivät ruumiit.

Saksa antautuu

8 May 1945

Hitlerin itsemurhan jälkeen Saksa antautui. Toinen maailmansota päättyi Euroopassa.

YK perustetaan

20 November 1945

Voittajavaltiot perustivat vuonna 1945 Yhdistyneet kansakunnat eli YK:n turvaamaan maailman rauhaan.
Turvallisuusneuvosto on YK:n tärkein elin rauhan ollessa uhattuna. Turvallisuusneuvosto voi asettaa pakotteita tai sallia sotilaallisen voimankäytön.

Nürnbergin oikeudenkäynnit

8 January 1946

Saksa, Japani ja Italia hävisi sodan. Maiden johtajat vietiin sotaoikeuteen tai tapettiin. Osa tappoi itsensä. Osa syytetyistä onnistui pakenemaan esim. Etelä-Afrikkaan, ajojahti heidän kiinnisaamiseksi on jatkunut tähän päivään asti.
Osa saksalaisjohdosta, jotka eivät ehtineet tappaa itseään tai paeta, tuomittiin sotarikoksista ihmiskuntaa vastaan Nurnbergin sotasyyllisyysoikeudenkäynnissä.

Afrikka

Brittien voitto El Alameinissa

1 September 1942

https://www.youtube.com/watch?v=ti7gbvManTI

Pohjois-Afrikassa oli liittoutuneiden ja akselivaltojen välinen rintama. El Alameinin voitolla oli suuri merkitys sotaonnen kääntymiselle. Tämän jälkeen akselivalloilla alkoi menemään huonommin.

Neuvostoliitto

Saksa häviää Stalingradissa

19 February 1942

https://www.youtube.com/watch?v=o8uVLveXqKI

Saksalaiset onnistuivat ensiksi valtaamaan koko Stalingradin, kunnes neuvostoarmeija saartoi kaupungin. Saksalaisten huolto ei pystynyt toimittamaan sotilailleen tarpeeksi ruokaa, aseita, polttoaineita ja muita varusteita. Saksalaissotilaat alkoivat nääntyä ja anoivat Hitleriltä lupaa antautua. Neuvostoliitto voitti lopulta taistelun ja 91 000 saksalaissotilasta laahusti sotavankeuteen.

Saksan ahdinko kasvaa

8 February 1944

Saksa hävisi Kurskin ratkaisutaistelun Neuvostoliittoa vastaan. Häviö lisäsi Saksan ahdinkoa ja sai liittoutuneet toimimaan. Tästä alkoi Saksan alamäki ja liittoutuneiden ylämäki.