Alditoo

Events

Regnat de Felip IV

1621 - 1665

Felip IV d'Espanya, anomenat El Gran o El Rei del Planeta, va ser rei d'Espanya des del 31 de març de 1621 fins a la seva mort, i de Portugal des de la mateixa data fins a desembre de 1640. El seu regnat de 44 anys i 170 dies va ser el més llarg de la casa d'Àustria i el tercer de la història espanyola, sent superat només per Felipe V i Alfonso XIII, encara que els primers setze anys del regnat d'aquest últim van ser sota regència.

https://es.wikipedia.org/wiki/Felipe_IV_de_Espa%C3%B1a

Regnat de Carles II

Approx. 1665 - 1700

Carlos II d'Espanya, anomenat El Hechizado va ser rei d'Espanya entre 1665 i 1700.
Fill i hereu de Felip IV i de Mariana d'Àustria, va romandre sota la regència de la seva mare fins que va aconseguir la majoria d'edat en 1675. Encara que el seu sobrenom li venia de l'atribució del seu lamentable estat físic a la bruixeria i influències diabòliques, sembla ser que els successius matrimonis consanguinis de la família reial van produir la síndrome de Klinefelter, amb símptomes com poca alçada i esterilitat, el que va implicar un greu conflicte successori, en morir sense descendència i extingir-així la branca espanyola dels Habsburg.

https://es.wikipedia.org/wiki/Carlos_II_de_Espa%C3%B1a

Regnat de Felip V

1700 - 1746

Felip V d'Espanya, dit l'Animós, també conegut com a Felip V de Castella i IV d'Aragó, i també com Felip d'Anjou, títol que va ostentar abans de convertir-se en rei, va ser monarca d'Espanya del 1700 al 1746, amb una breu interrupció el 1724, durant la qual va regnar el seu fill Lluís.
Va ser designat monarca d'Espanya en el testament de l'últim Habsburg hispànic, Carles II. L'inici del seu regnat es va veure marcat per la Guerra de Successió Espanyola, que a més d'un enfrontament entre ell i el pretendent austríac l'arxiduc Carles, va convertir-se en una contesa internacional entre les principals potències del moment. Tanmateix també va tenir un matís de guerra civil dins de la Monarquia espanyola, entre els partidaris borbònics i els austriacistes, generalment separats, amb matisos, entre la Corona de Castella i la Corona d'Aragó, respectivament.

https://ca.wikipedia.org/wiki/Felip_V_d%27Espanya

Signatura del tractat de la Gran Aliança de l’Haia

7 September 1701

Va ser un acord entre Anglaterra, l'Imperi Sacre Romanogermànic, les Províncies Unides, per fer front a la coalició de França i Espanya. Va ser la segona Gran Aliança.

Aquest acord va permetre que entre tots aquests territoris tinguessin una política conjunta i es defenguessin mútuament en cas d'atacs de Espanya i França.

https://ca.wikipedia.org/wiki/Gran_Alian%C3%A7a

L’arxiduc Carles, a Barcelona, jura les Constitucions catalanes i és coronat rei

1705

L'arxiduc Carles va entrar a Barcelona al 5 d'octubre de 1705 i al 11/5/1705 va jurar les constitucions catalanes, cosa que va fer que fos proclamat rei i agafés el nom de Carles III d'Habsburg. També es va instalar al Palau Reial Nou.

https://ca.wikipedia.org/wiki/Carles_VI_del_Sacre_Imperi_Romanogerm%C3%A0nic

Pacte de Gènova

20 June 1705

Va ser un pacte fet entre Catalunya i Anglaterra al Juny de l'any 1705. Va ser firmat a la capital de la República de Gènova.

En aquest pacte Anglaterra es comprometia a ajudar als catalans enviant tropesa la costa catalana ja que els dos territoris eren partidaris de Carles III. A canvi, Catalunya va tenir que enviar 6.000 homes a per a les forces aliades.

https://es.wikipedia.org/wiki/Pacto_de_G%C3%A9nova

Batalla d'Almansa

25 April 1707

Les tropes de Felip V fan acabar amb les de Carles d'Àustria a Alamansa. Com a consequüència, València va ser ocupada per Castella i s'hi van imposar els Decrets de Nova Planta.

La batalla va començar a les 15h, les tropes aliades estaven en inferioritat númerica, això va fer que només duressin 2 hores.

https://es.wikipedia.org/wiki/Batalla_de_Almansa

Mort de l’emperador Josep I d’Àustria i deixa com hereu de l’imperi l’arxiduc Carles

17 april 1711

Sense descendència masculina, la corona passà al seu germà Carles d'Àustria. Molts dels dirigents de les potències aliades van veure que el domini dels regnes hispànics per l'emperador Carles VI era un nou perill per a l'equilibri europeu, i consideraren Felip de Borbó un mal menor com a rei d'Espanya.

https://ca.wikipedia.org/wiki/Joan_Josep_d%27%C3%80ustria

Pau d'Utrecht

11 april 1713

Es signa el Tractat que reconeixia com a "rei d'Espanya" Felip de Borbó, el qual renunciava als seus drets successoris sobre França.

https://es.wikipedia.org/wiki/Batalla_de_Almansa

Inici del setge de Barcelona

25 de Julio 1713

Operació militar central dins de la Guerra dels catalans, darrer episodi hispànic de la Guerra de Successió Espanyola. Durant la Guerra dels Catalans els exèrcits estrangers foren evacuats i va enfrontar els defensors de Barcelona, compostos per la Coronela, l'exèrcit regular català, de tropa procedent de la resta de territoris de la Corona d'Aragó, i soldats d'altres territoris que sostenien Carles III.

https://ca.wikipedia.org/wiki/Setge_de_Barcelona_(1713-1714)

Acabament del setge i ocupació de ciutat

14 September 1714

Es derroten les muralles i ocupen la ciutat.

https://ca.wikipedia.org/wiki/Setge_de_Barcelona_(1713-1714)

Signatura del Decret de Nova Planta a Catalunya

17 Jan 1716

Conjunt de lleis sancionades i promulgades per Felip V a l'inici del seu regnat que implantaren el règim absolutista a la Monarquia d'Espanya. Amb totes aquestes lleis el monarca borbònic arroga la sobirania dels regnes invocant un dret diví.

https://ca.wikipedia.org/wiki/Decrets_de_Nova_Planta