Eixos cronològics Rubén García Tallante.

Eix cronològic espanyol

Dictadura de Francisco Franco

1936 - 1975

Durant la dictadura en terrirori espanyol no van succeir fets importants, la població viva sense una evolució notable.

Ingrés a l'ONU

1955

Espanya ingressa a la ONU, com gran quantitat de països, per evitar futurs conflictes bèlics, i no tornar a les condicions nefastes posteriors a la Segona Guerra Mundial.

Fi de l'autarquia

1959

El govern accepta que espanya necessita la importació per poder mantenir-se econòmicament, ja que falten recursos naturals.

Aprovació de la Constitució Espanyola

1978

Gràcies a la democràcia i diversos partits polítics, va ser aprovada la constitució espanyola el 19 de desembre de 1978.

Intent de cop d'estat

1981

El 23 de febrer de 1981, el tinent coronel Tejero, acompanyat d'un grup militar, intenta un cop d'estat al congrés dels diputats per fer-se amb el poder d'Espanya i implantar una altre dictadura.

Ingrés a la OTAN

1982

España s'uneix a la OTAN, la aliança del Atlàntic, per beneficiar-se de la protecció comuna entre els països aliats.

Jocs Olímpics a Barcelona

1992

L'estiu de 1992, Barelona es converteix en la capital de l'esport. Els JJOO aporten gran quantitat de turistes, ingressos i renovació de les infraestructures de la ciutat. També es renoven zones de la ciutat.

Implantació completa de l'euro

2002

Deixant enrrera la peseta, l'euro s'incorpora com a moneda oficial en gran part del territori europeu, beneficiant el comerç.

Atemptats al metro de Madrid

2004

L'onze de Març de 2004, un grup de terroristes islamites va posar diverses bombes en quatre trens diferents. Deu bombes van explotar simultàniament en hora punta, causant gairebé 200 morts.

Eix cronològic mundial

Guerra freda

1945 - 1989

La Guerra Freda va ser un conflicte no bèlic. Va ser un periode de temps amb molta tensió entre països, però amb pau relativa, perque ningú atacava amb armes.

Final de la Segona Guerra Mundial

1945

Després de sis anys de batalles, finalitza la segona guerra mundial. Els territoris afectats queden en estat pèssim i la pobressa domina en la majoria de països. Finalment la victòria és per els Aliats.

Pla Marshall

1947 - 1952

Va ser un pla econòmic d'Estats Units per intentar rescatar els països europeus de la nefasta situació posterior a la Segona Guerra Mundial.

Divisió de Corea

1948

Al nord s'estableix la República democràtica Popular de Corea, i al sud la República de Corea.

Guerra de Corea

1950 - 1953

Va ser una guerra entre Corea del Sud, ajudada per Estats Units; i Corea del Nord, ajudada per la Xina.

Primer satèl·lit espacial

1957

Els soviètics van enviar a l'espai l'Sputnik.

Fidel Castro al poder

1959

Fidel Castro arriba al poder de Cuba.

Mur de Berlin

1961 - 1989

Va ser construït per dividir la ciutat entre la República Federal Alemanya i la República Democràtica Alemanya. Aquest mur va separar moltes families i amistats.

Nord-Americans a Vietnam

1964 - 1973

Tropes nord-americanes intervenen en territoris de Vietnam, per combatre contra tropes Xineses, que ajudaven al bàndol oposat al actual govern.

Primera bomba atòmica de Xina

1967

El tenir la bomba tòmica els hi dona molt poder sobre els paisos no avançats nuclearment, i la utilitzen com a amenaça diverses vegades.

Primer humà a la Lluna

1969

Amb la nau Apollo 11, suposadament Neil Armstrong i la seva tripulació van arribar a la lluna. Amb aquest esdeveniment s'avançaven popularment en la `carrera espacial´.

Guerra Iran - Iraq

1980 - 1988

Va ser un conflicte bèlic amb alt cost, tant en vides com econòmic, i va finalitzar sense un clar guanyador. El principal objectiu era augmentar les fronteres.

Caiguda de la URSS

1989 - 1991

La Unió Soviètica inicia la seva dissolució amb el tractat de Belavezha. Diversos territoris s'independitzen,

Primera Guerra del Golf

1990 - 1991

Nelson Mandela al poder de Sud-àfrica.

1994

Nelson Mandela arriba al poder de Sud-àfirca. Sempre en contra del racisme, es converteix en un símbol mundial de la defensa dels drets humans.

Genocidi de Rwanda

1994

Una de les guerres civils més tràgiques. El bàndol dels hutus s'enfronten contra els tutsis. La principal arma utiltizada van ser els `machetes´, i va haver-hi mort de molts nens i civils.

Atemptat de les torres Bessones

2001

L'onze de Setembre de 2001, dos avions del grup terrorista AlQaeda col·lisionen contre cadascuna de les torres Bessones, on hi havien molts empresaris i treballadors a les oficines en horari laboral. Van haver-hi moltes morts, i va fer que el món agafés encara més por als terroristes,

Primera bomba atòmica de Corea del Nord

2006

Amb aquesta bomba, el dictador Nord-coreà es posa al nivell de potències com Estats Units i Xina, podent amenaçar igual que ells.

Eix cronològic de la vida del meu avi

En aquest eix he afegit els fets destacables de la seva vida, i com va viure els principals esdeveniments en territori espanyol.

Neixement

1935

Casament

1962

Treballant a una fàbrica metal·lúrgica França

1962 - 1973

Durant aquests anys, el meu avi va estar treballant al sud-est de frança. Tot i ser aprop del territori espanyol, no recorda rebre noticies de les novetats polítiques espanyoles, només les sensacions dels familiars expressades a les cartes.

Neixement primera filla

1963

Neixement segona filla

1964

Neixement tercera filla

1969

Terres en propietat

1973

Els marquesos venen les seves terres a particulars, i gent del poble es quedaven territoris en propietat. En aquest cas, el marqués de Viana, a andalusia.

Aprovació de la Constitució

1978

Amb aquest fet, el meu avi i el seu entorn van notar tranquilitat i sensació d'estabilitat. Tenien esperança per el futur.

Cop d'estat

1981

El meu avi estava a la feina quan va rebre les primeres noticies. Ningú feia oficial que aquell dia no es treballava, però tothom estava pendent de les radios per obtenir novetats de Madrid. Tothom notava un nerviosisme relatiu, perque allò passava molt lluny, pero hi depenia el seu futur i el de la seva família.

Jocs Olímpics

1992

Amb els Jocs Olímpics de Barcelona es va notar molt l'arribada d'extrangers tant al centre de la ciutat com a la perifèria. El meu avi els compara amb els refredats d'hivern, van venir tots els extrangers de cop, per veure l'espectacle inagural i els actes esportius. Com el meu avi mai ha seguit els esports, va viure aquest esdeveniment des de la distància.

Implantació de l'euro

2002

Els primers messos van ser difícils per a tothom, perque els preus van canviar i havies de convertir tot. De fet, es van fer populars petites calculadores amb el convertidor pesetes-euros inclós. Va ser un canvi, però en un primer moment no va ser ni positiu ni negatiu. Semblava un canvi cap a la evolució.

Atemptats al metro de Madrid

2004

Va ser un día ple de nervis i impotència. Els atemptats van ser ben d'hora, i tota espanya es va colapsar. Nosaltres tenim part de amilia a Madrid, i va ser impossible contactar amb ells fins sis hores després, es van colapsar fins les vies telefòniques. Tot i que era lluny, a Barcelona també es notava la inseguretat.